Davant l’ofensiva de Ciutadans contra l’acció exterior de la Generalitat, el conseller Ernest Maragall ha contraatacat. “Actuen com el braç armat del jutge Llarena”, ha criticat el titular d’Exteriors després que el partit d’Inés Arrimadas denunciés davant la Fiscalia suposats pagaments a un lobby nord-americà.

“No guanyaran en el terreny de la confrontació, els ho asseguro”, ha replicat Maragall, que els ha acusat d’”enviar a la Fiscalia qualsevol cosa que els passa per les mans”.

En la seva pregunta al Govern durant la sessió de control al Parlament, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha demanat explicacions al conseller d’Exteriors sobre els pagaments de 65.000 euros al grup de pressió SGR Government Relations & Lobbyng entre l’1 i el 27 d’octubre de 2017 per suposadament influir en el reconeixement de la independència catalana. “Els diners van gastar-se en finalitats il·legals i és una malversació com una casa de pagès”, ha criticat.

Maragall ha replicat que aquesta informació ja la tenien des de fa un any, en contra de les acusacions d’ocultació. “No acabo d’entendre aquesta obsessió respecte de l’acció exterior normal del Govern de la Generalitat”, ha assegurat el conseller, que els ha preguntat: “No volen que els catalans estiguin representats amb la màxima potència i eficàcia?”.

En aquest sentit, ha fet referència a la moció de Cs, que es debatrà en el ple d’aquesta setmana i demana la dissolució del Diplocat i les “ambaixades”. “En el seu deliri volen que el Govern s’apliqui un 155 a ell mateix”, ha dit Maragall.

“Intervenció de la justícia europea i l'ONU”

En una altra pregunta, el conseller d’Exteriors ha defensat que, a les portes del judici “contra la majoria democràtica catalana”, serà necessària  una “intervenció directa de la justícia europea i de l’ONU”. Serà necessària, en paraules de Maragall, per a “desmentir i compensar les aberracions contínues de la justícia espanyola". De la mateixa manera, ha defensat que caldrà la presència d’observadors internacionals durant el judici oral.

"Ens escolten, s'estranyen que la promesa de diàleg del nou govern espanyol no s'estigui ja desplegant. Estan realment sorpresos en aquest sentit", ha dit Maragall, que ha defensat la necessitat d’una mediació.