El conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, s'ha reunit aquest dilluns a Madrid amb el ministre d'Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, en una trobada iniciàtica on ha adreçat els ministres la voluntat de tractar a la comissió bilateral Estat-Generalitat "la situació de drets i llibertats a Catalunya" sobre els consellers presos, i el desig que els ciutadans catalans "decideixin el seu futur" a través del dret a vot en un referèndum. La reunió serà a Barcelona la setmana que ve i Maragall ha afirmat que no veu motius perquè aquests dos punts no estiguin a l'ordre del dia.

"Són qüestions que s'hauran de tractar amb la mateixa intensitat" ha insistit, ja que els altres punts previstos per la Moncloa són l'aixecament de litigis competencials al Tribunal Constitucional en relació amb lleis socials, tributàries i d'altre índole, així com transferències pendents. Els punts concrets, però, no s'han acabat de tancar i la data exacta es decidirà entre demà i demà passat.

Ara bé, tot i que Batet no ha emès una resposta oficial, el president Pedro Sánchez no va tenir problema perquè el seu homòleg Quim Torra exposés els mateixos temes en la cita a la Moncloa. De fet, el conseller ha dit que la d'avui era una trobada "útil" i cordial, on fins i tot li ha regalat dos llibres a Batet: "Qué pasa en Cataluña" i "Historia de Cataluña para intelectuales castellanos". Ha ironitzat llavors que amb Borrell, s'havien regalat "una magnífica conversa". 

Maragall també ha exposat que s'ha compromès amb el ministre a respectar la Llei d'Acció Exterior, segons la qual el Govern ha d'enviar obligatòriament un informe preceptiu -no vinculant- per notificar l'apertura de noves delegacions catalanes a l'estranger, cosa que el conseller ha titllat de "qüestions pendents sobre interpretació de la normativa". Això passa després que la Generalitat no avisés de l'apetura de noves seus al Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Estats Units, Itàlia, Suïssa i França fins al vespre anterior de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Així les coses, el consellers ha explicat que no havia rebut pressions de l'Estat per no obrir noves ambaixades. Ha insistit que la reapertura de les delegacions que es van tancar amb el 155 ja estaven vigents i que en endavant tindrien la consideració de "correcció formal i jurídica". "No hi ha voluntat de cambiar, seguirà sent així. Aquelle delegacions han de ser l'expressió de la veu i el debat". 

Tanmateix, preguntat per El Nacional, Maragall ha explicat que no havien abordat l'incident de Govern a Washington, ni l'ordre de Borrell als diplomàtics sobre contrarrestar les informacions del procés sobiranista a l'exterior.