El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i l'alcaldable d'ERC per Barcelona, Ernest Maragall, han promès fer de la ciutat la "punta de llança" de l'independentisme, deixant de banda l'"ambigüitat", i han reivindicat el seu partit com "força central" a Catalunya que "construeix unitat".

Maragall, Aragonès, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i la regidora Trini Capdevila han participat aquest diumenge en un acte al barri del Poblenou de Barcelona, en què han abordat qüestions com l'habitatge i els reptes socials d'aquest barri i de la ciutat, però també han fet esment del debat independentista català.

L'alcaldable ha considerat que Barcelona "se l'haurà de jugar": "I ens la jugarem. No estarem navegant [...] S'han acabat les ambigüitats. Barcelona ha de ser punta de llança en la construcció de la república, amb totes les conseqüències", ha afirmat.

Després de qualificar d'"indignant" el judici al Tribunal Suprem als líders independentistes i de "cruel i absurda" la seva situació, Maragall ha afirmat que és "l'evidència que estem obligats a guanyar i carregats de raó: no queda cap més sortida que la democràcia i la llibertat reconeguda al poble de Catalunya".

Ha insistit per això que la capital catalana ha de prendre un paper de lideratge i "trencar el mur" del 50 per cent de suport a l'independentisme. "Hem d'anar al 60, 70 o 80 per cent a favor explícitament de la llibertat i la democràcia", ha dit.

El vicepresident Aragonès ha coincidit amb Maragall que "per guanyar aquesta llibertat és fonamental que puguem alinear tot el país" i ha apostat per fer de la plaça de Sant Jaume el "nou nucli imparable per la llibertat" de Catalunya. La Generalitat i l'Ajuntament "no han de servir per mirar-nos des de la distància, sinó per convertir aquest espai en un espai de trobada. Ha de ser com un pati interior d'illa, on hi ha consens i es generen majories", ha afirmat el vicepresident.