En una escala de l'u al deu, com d'espanyols se senten els ciutadans de l'Estat? Aquesta és la pregunta llançada en la darrera enquesta del portal Electomanía a unes 3.000 persones amb dret a vot. Els resultats, dividits per províncies, conformen un mapa que ja estem acostumats a veure massa sovint, amb els resultats més baixos concentrats a Catalunya, el País Basc, Galícia i Navarra. Així i tot, alguns elements en concret en l'estudi sí que poden sobtar. En el conjunt d'Espanya, les puntuacions més altes són d'un 8,7, mentre que la província que menys puntua ho fa amb un 2,0. D'altra banda, l'enquesta també ha preguntat sobre el sentiment identitari dels individus per la seva comunitat autònoma, la província i el municipi al qual pertanyen.

Font: Electomanía.es

12 províncies suspenen Espanya

En total, 12 províncies suspenen Espanya en termes d'identitat. Començant per sota, les províncies que se senten menys identificades amb la idea d'espanyolitat són, per ordre de puntuació mitjana: Àlaba, amb un 2,0 pelat; Tarragona, amb una mitjana de 2,4; Guipúscoa, que puntua amb un 3,1; Biscaia, Girona i Pontevedra, que empaten amb un 3,4; seguides de Barcelona, amb un 3,6; Lugo, que la segueix de prop amb un 3,7; la Corunya, amb un 4,0 pelat; Ourense, que fa el salt al 4,5; Lleida, amb una puntuació de 4,7; i, per últim, Navarra, amb un 4,8. A partir d'aquí, la resta de províncies aproven en sentiment espanyol. Segons aquestes dades, cap de les províncies que formen Catalunya, el País Basc, Galícia o Navarra s'identifiquen amb Espanya, perquè cap d'elles puntua amb una mitjana de més de 5 punts.

Qui se sent més espanyol?

13 províncies de l'Estat puntuen amb un 8 o més la seva espanyolitat. Les províncies que se senten més representades per Espanya solen ser, curiosament, limítrofs amb altres països o amb zones on el sentiment espanyol no està tan estès. Almeria, província d'Andalusia que limita amb Múrcia, encapçala la llista amb una puntuació de 8,7 sobre 10, encara que està empatada amb Ceuta (ciutat autònoma) i Valladolid. Aquesta darrera província sorprèn perquè limita amb Zamora, que amb prou feines aprova Espanya amb una mitjana de 5,2 i, per tant, hi ha un gran contrast. Aquest efecte també es veu en la gran diferència entre Osca (7,8) i Lleida (4,7). Zamora és, a més, un cas especial perquè se sent molt identificada amb la seva província i els municipis, i, en canvi, suspenen la seva comunitat autònoma. En aquest sentit, els catalans que se senten més identificats amb la seva comunitat autònoma són els lleidatans, encara que totes les províncies puntuen per sobre d'un 7,5 Catalunya. Lleida també puntua més alt en com d'identificada se sent amb la seva província, mentre que Barcelona i Tarragona la suspenen. D'altra banda, Lleó (0,9), Zamora (2,5), Guadalajara (3,1) i Almeria (3,5) són les més descontentes amb la seva comunitat autònoma.