Les presons de destí per al vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers del Govern que van declarar ahir davant de l'Audiència Nacional han portat cua. La jutgessa d'Audiència Nacional Carmen Lamela va optar en un primer moment per una dispersió dels presos, una política que no es recordava des dels temps d'ETA, però en l'últim moment va rectificar i va optar per traslladar els consellers i les conselleres —per separat— a dos centres penitenciaris de la Comunitat de Madrid: Estremera i Alcalá-Meco, respectivament. En tot cas, allunyats dels líders de la ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que romanen al centre penitenciari de Soto del Real.

Tots els empresonaments, els dels consellers i els dels presidents de l'entitats independentistes, coincideixen amb el menyspreu de la jutgessa de l'Audiència en valorar la situació familiar dels empresonats, alguns amb fills petits o grans al seu càrrec. Aquesta premissa no ha evitat que la jutgessa hagi decidit els consellers a dos centres penitenciaris, no només allunyats de Catalunya, sinó també de Madrid. Aquestes són les presons en les quals es troben els membres del Govern i els líders de les entitats independentistes.

Passa el cursor per sobre de la foto per veure més informació:

Mapa de les presons on es troben els membres del Govern i els líders de la ANC i Òmnium:

A la presó d'Alcalá-Meco, es troben les conselleres de Governació i Benestar Social, Meritxell Borràs i Dolors Bassa. Aquest centre penitenciari es troba entre les poblacions d'Alcalá de Henares i Meco, que limita amb la província de Guadalajara (Castella-la Manxa). Té una capacitat d'aproximadament mil presos i permet l'empresonament de tant homes com dones. La presó on es troben les conselleres es troba a poc més de 40 quilòmetres de Madrid.

La presó d'Estremera és on són els consellers varons que van declarar ahir (a excepció de Santi Vila, que ja ha sortit del centre després de pagar la fiança). Es tracta dels responsables de Territori i Empresa, Josep Rull; de Presidència, Jordi Turull; d'Interior, Joaquim Forn; d'Afers Exteriors, Raül Romeva i de Justícia, Carles Mundó. Estremera és una presó molt més nova: va ser inaugurada pel govern de José Luís Rodríguez Zapatero el 2008. Té equipaments moderns —gimnàs, piscina i un poliesportiu— i té una capacitat per acollir 1.500 persones. El principal problema d'aquest centre penitenciari és la llunyania respecte Madrid. Es troba a més de 70 quilòmetres de la capital, la qual cosa representa una hora de trajecte amb cotxe. És la presó més allunyada de Madrid a la comunitat. Per la seva part, els líders de la ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segueixen a la presó de Soto del Real.