El candidat de BCN Canvi-Cs a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha negat aquest dissabte que quan era ministre de l'Interior a França expulsés gitanos pel seu origen i ha afirmat que el que és racista és l'independentisme.

Valls ha volgut fer campanya, justament, amb una trobada amb la comunitat gitana del barri de la Verneda. Allà se li ha preguntat sobre les expulsions de milers de gitanos que vivien en campaments als afores de París, una de les seves actuacions més discutides com a ministre de l'Interior francès. Valls ha afirmat que "no s'ha expulsat ningú mai a França pel seu origen".

Valls ha sostingut que el que va passar van ser polítiques "respecte al barraquisme i a situacions intolerables en temes de salubritat, amb nens que van morir en aquests camps al voltant de París".

També ha atribuït els fets a polítiques de gestió de la immigració, però no perquè fossin gitanos, ja que assegura que es tractava de persones d'orígens i nacionalitats diferents: "Es van fer polítiques d'integració i de gestió de la immigració". Ha insistit que ell sempre ha lluitat contra el populisme, el racisme i la discriminació contra el poble gitano. "A França el que va succeir va ser un problema d'insalubritat, inseguretat, que generava un problema migratori. No era per ser gitanos. A França no s'ha expulsat ningú per ser gitano", ha conclòs.

Això ho ha contraposat amb el "racisme i supremacisme" que creu que hi ha a Catalunya per part de l'independentisme, i creu que un exemple d'això és l'escarni que va patir divendres la cantant Marta Sánchez en un concert a Badalona, que va haver de ser cancel·lat després que algunes persones del públic llancessin ous a l'escenari.

"Aquí perquè no ets de Barcelona, perquè cantes o parles en castellà, aquí sí que et fan escarnis", i també ha recordat els polèmics tuits de l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, i els articles que va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, abans d'ocupar el seu càrrec, i que titlla de supremacistes.

Valls ha expressat el seu orgull que en la seva llista hi hagi un gitano, Pedro Vargas, el número 17 de la seva candidatura.

Declaracions d'odi

El 2013 Valls va expulsar uns 20.000 roms procedents, sobretot, de Bulgària o de Romania. En les instruccions als responsables policials de tot el territori, el Ministeri de l'Interior posava èmfasi en l'expulsió dels roms. Fins i tot es va arribar a expulsar una nena que va ser detinguda mentre estava d'excursió amb el seu institut. En aquesta ocasió el llavors ministre d'Interior va arribar a dir que els roms "són a l'origen de problemes que de vegades prenen formes inquietants". Va afegir que "la proximitat dels seus campaments provoca la mendicitat i també robatoris, és a dir, la violència". Segons ell, "per raons culturals (...) només una minoria pretén integrar-se". En una altra ocasió va dir obertament a un periodista que li va demanar declaracions clares sobre la presència de roms a França: "No estem per a acollir aquestes poblacions. Cal dir les coses amb claredat. No és estigmatitzar, sinó mirar la realitat".