L'exprimer ministre francès i actual diputat de l'Assemblea Francesa Manuel Valls ha alertat avui que la independència de Catalunya suposaria "la fi del que és Europa" i, per això, ha considerat que falten "veus importants" a la UE que es pronunciïn sobre el conflicte català.

En declaracions a Cadena Ser, Valls ha mostrat la seva "inquietud" per les conseqüències que pot tenir la situació catalana per a "Espanya, Catalunya, Europa i França". "Espanya és un dels estats-nació més importants d'Europa. Si Catalunya fos independent, això significa conseqüències importants per a Europa i, d'una certa manera, la fi del que és Europa", ha dit Valls.

Així, ha recordat que "Europa és una federació d'estats-nació" i "si un d'aquests estats-nació canvia les seves fronteres, les conseqüències poden ser molt importants en un moment en què Europa és fràgil. Jo no crec que hi hagi un futur possible per a Catalunya sola a Europa. Aquest futur és dins del marc espanyol".

És per això que Valls ha considerat que "és massa important el que passi a Catalunya perquè no hi hagi una paraula forta a nivell europeu", per la qual cosa ha opinat que "potser falten veus importants a Europa que diguin compte!, aquí hi ha un debat molt important per a nosaltres".

L'exprimer ministre gal ha defensat que "respectar la constitució és el deure de tot govern" i que si ell fos primer ministre i una regió francesa volgués fer un referèndum d'independència, la seva reacció seria "fer respectar la constitució de totes passades", perquè "no es juga amb les fronteres".

Però Valls, també, ha recordat que "com a polític i demòcrata el diàleg és el més important" i aquest diàleg ha d'existir entre "institucions catalanes i espanyoles". "El que espero és que es giri aquesta pàgina i es pugui escriure una altra pàgina de diàleg entre totes les institucions i trobar la millor solució política, institucional i pacífica", ha dit.