"Catalunya no és una nació", i ho repeteix al títol i a la primera frase de l'article per si queda algun dubte. Manuel Valls, polític i ara també articulista del diari El Mundo, ha basat el seu escrit en reiterar aquest concepte sense aportar elements històrics o explicacions que vagin més enllà del no com a imperatiu.

L'article ha tingut admiradors però també detractors, i han estat una gran majoria els que li han recriminat les seves paraules. N'hi ha que ho han fet fins i tot amb el quadre de René Magritte Això no és una pipa, que tracta el sentit de les paraules i el poder de la semiòtica.

Valls es centra en el negacionisme a acceptar Catalunya com una nació coincidint amb els contactes que Esquerra manté amb els socialistes per afavorir una investidura amb Pedro Sánchez de president. Molt dur també amb el PSOE, considera que si les converses amb els independentistes arriben a bon port, "canviarà la vibrant nació cívica i plural per una mena de Iugoslàvia ibèrica on els ciutadans hauran d'anar amb una nacionalitat diferent" i sentencia que això li sembla "una irresponsabilitat".

Per acabar, Valls es permet definir què és una nació i què no. Sobre Espanya diu que "és una nació plural capaç d'aglutinar i respectar les diferents sensibilitats de tothom".