Manuel Muñiz, el nou secretari d’Estat d’España Global, va ser entre 2015 i 2017 el director del Programa de Relacions Transatlàntiques al centre Weatherhead per a Afers Internacionals de la Universitat de Harvard. Allí va tenir “un paper molt actiu en el boicot a les conferències que els presidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont van pronunciar-hi el 2017”, segons ha explicat a ElNacional.cat un dels organitzadors d’aquells viatges.

Muñiz "anava de la mà del cònsol espanyol promovent que els patrocinadors de l'acte, la European Conference anual, li fessin boicot, de manera que l'acte se suspengués. Harvard va advertir que si fallaven els patrocinis, la mateixa universitat pagaria l'acte", afegeix aquesta font.

El cònsol espanyol es va fer enrere, segons la mateixa font, però va pressionar perquè l'esdeveniment original canviés. "El que havia de ser un debat entre el president Mas i l'exprimer ministre escocès Alex Salmond es va transformar en un panel on Mas es va veure voltat d'un exeurodiputat i un exdiputat del PP espanyol, una diputada holandesa del PP europeu, un càrrec de l'OTAN i un professor espanyol de Harvard i antic alt càrrec socialista".

Reconduir i ampliar

El relleu d’Irene Lozano al capdavant d’España Global suposa reconduir i ampliar la secretaria d’Estat. Muñiz no és un polític, sinó un tecnòcrata, professor i especialista en relacions internacionals (en línia amb la nova ministra), que és cap a on es reorientarà la tasca d’España Global, més en sintonia amb el seus orígens. A diferència de Lozano, que disposava només d’una direcció general, Muñiz en tindrà tres, per gestionar l'estratègia de comunicació i la diplomàcia pública del Ministeri d’Exteriors.  

Fins ara, Muñiz era el degà de l'Escola de Relacions Internacionals de l'Instituto de Empresa (IE), una universitat privada, i el director del Centro para la Gobernanza del Cambio de l’IE, entitat dedicada a l'estudi dels reptes que planteja l'acceleració del 'canvi tecnològic i social en els sectors públic i privat, i la recerca de solucions i d'eines per al govern. Continua lligat com a fellow a la Universitat de Harvard. També ha assessorat governs i organitzacions internacionals. És catedràtic Rafael del Pino en Lideratge Global. Muñiz és un conferenciant gestionat per l’agència Thinking Heads.