El socialista català Manuel Cruz ha estat escollit aquest dimarts al matí president del Senat. El PSOE, que té majoria absoluta en aquesta cambra, ha pogut escollir el seu candidat, després que la primera opció, Miquel Iceta, quedés frustrada en no aconseguir ser designat com a senador autonòmic del Parlament pels vots en contra de JxCat i ERC.

Cruz ha estat escollit per 140 vots a favor, 13 més dels necessaris. L'altra candidata a la Presidència, la senadora navarresa de Ciutadans Ruth Goñi ha obtingut 11 vots, mentre que també hi ha hagut 84 paperetes en blanc i 15 nul·les. 

ERC ha fet un vot nul en la votació escrivint "llibertat" i un llaç groc, mentre que JxCat ha votat en blanc. En acabar, els senadors independentistes han evitat aplaudir el nomenament de Cruz com a president. Només Marta Pascal, senadora de designació autonòmica pel Parlament, ha aplaudit. Romeva, però, s'ha acostat a ell i li ha donat l'enhorabona.

La sessió constitutiva de la cambra alta s'ha celebrat amb una certa excepcionalitat i molta expectació per la presència del senador i pres polític Raül Romeva dins l'hemicicle. Romeva, que s'ha saludat amb diversos representats polítics, principalment amb els catalans i bascos, també ha allargat la mà i ha estat correspost pel ara ja nou president, Manuel Cruz.

El ple s'ha celebrat a l'antic hemicicle de la cambra alta espanyola. A la tribuna hi havia els consellers del Govern, Alfred Bosch i Mariàngels Vilallonga, així com la parella de Romeva, Diana Riba.