El nou president del Senat, el socialista Manuel Cruz, ha assegurat que una sentència absolutòria en el judici al procés, milloraria el conflicte català i la relació entre l'independentisme i l'Estat. En una entrevista publicada al El País poca estona estona abans de tancar-se la campanya electoral, el president del Senat també alerta que, si hi ha una condemna, hi haurà una reacció de l'independentisme contra l'Estat i afegeix que si la resposta de les formacions independentistes és moderada, l'electorat català els penalitzarà a les urnes.

En relació a la sessió constitutiva del Senat, on va coincidir amb el conseller empresonat Raül Romeva, Cruz ha assegurat que "no se li ocorre cap altre plantejament" que deixar acabar al conseller el seu acatament de la Constitució, per això va fer callar Rafael Hernando quan va intentar interrompre'l. A més, Cruz afegeix que té una relació "cordial i amable" amb Romeva.

El president se la Cambra Alta espanyola, també ha negat que en aquests moments es donin les condicions necessàries per aplicar de nou el 155 a Catalunya, tal com desitgen PP, Cs i Vox, assegurant que les circumstàncies que s'han de donar per aplicar l'article en qüestió no hi són per enlloc.

Primera entrevista polèmica

Aquesta ha estat la primera entrevista que ha concedit Manuel Cruz com a president Senat espanyola, i no ha estat exempta de polèmica. En un primer moment, el mitjà que publica l'entrevista assegurava que Cruz deia que una sentència absolutòria "ho reconciliaria tot", en relació al conflicte entre Catalunya i Espanya, paraules que Cruz no havia pronunciat, tal com es pot veure en un vídeo que ha publicat el mateix mitjà.

Després de diverses crítiques per part de la dreta espanyola, sobretot de Cs i PP, El País, ha rectificat el titular i el text de la notícia. L'entrevista està titulada per "L'enemic de l'independentisme és el federalisme", que es un significat totalment contrari al titular que originalment encapçalava la peça. En quan el text, el "reconciliaria" s'ha canviat per la paraula que havia dit Cruz en realitat, "reconsideraria".