El passat dels candidats a renovar el Tribunal Constitucional (TC) no para d'aflorar en les darreres hores i no tot és afavoridor. Els candidats proposats pel Partit Popular no estan sortint ben parats de la fiscalització dels seus actes, necessària per assumir aquests llocs de responsabilitat. Els darrers en estar al punt de mira són Pedro González-Trevijano, futur president del TC, i Enrique Arnaldo, candidat a aquest òrgan pels populars. Tots dos van maniobrar per facilitar "alguna mena de vincle acadèmic" a l’expresident balear, Jaume Matas, amb la Universitat Joan Carles, segons publica El Periódico

Quan González-Trevijano era rector de la Universitat Joan Carles I l'any 2010 van intercanviar unes cartes amb Arnaldo per deixar constància d'un esmorzar celebrat feia tres anys abans a la seu de la Fundació de la mateixa universitat, on Matas els va exposar els seus projectes futurs i el desig de fer-se amb algun lloc a la universitat

L'intercanvi de cartes es va produir fa onze anys, quan tant Matas com Arnaldo ja estaven sent investigats per la macrocausa Palma Arena. És més, Arnaldo ja havia estat imputat en la causa oberta a Balears per la seva relació professional amb el govern de Matas. 

Món acadèmic per la porta mediambiental 

A la carta de González-Trevijano cap a Arnaldo, el primer deixa constància de l'existència de la reunió a petició del segon, es deixa clar que a Matas se li va prometre un lloc al món acadèmic, però no se li va concretar en aquell moment a on. "Va ser una trobada cordial en què recordo que ell ens va exposar els seus projectes de futur entre els quals es trobava buscar algun vincle amb el món acadèmic a partir de la seva experiència en matèria mediambiental, que finalment no es va concretar", exposa González-Trevijano. 

En la mateixa carta González-Trevijano deixa constància dels plans d'Arnaldo i Matas de vincular el seu despatx amb l'activitat professional de l'expresident. "Recordo també que vau comentar que ell s'anava a vincular al teu despatx professionalment i que, en particular, anava a servir de pont per informar i valorar els projectes de consultoria legislativa per a la modernització dels Estats iberoamericans que es posen en marxa pel Banc Interamericà de Desenvolupament i el Banc Mundial", escriu González-Trevijano, qui després demana que es mantingui un "canal d'informació obert amb la Universitat per si algun professor pogués implicar-se" en els projectes privats d'Arnaldo. 

Arnaldo passa l'examen

El candidat a la renovació del TC que més marcat pel seu passat ha estat és Arnaldo, però això no ha impedit que aquest dimarts passés l'examen del Congrés, en el qual es valorava la idoneïtat dels quatre candidats proposats per a renovar el tribunal. 

Enrique Arnaldo va ser el primer a comparèixer al Congrés. La principal ombra en el seu passat, la seva imputació pel cas de corrupció Palma Arena. El jurista ha recordat que va ser exonerat. Però també apareix al sumari del cas Lezo, del PP de Madrid. En unes gravacions se'l sent dir que s’està “movent” per situar fiscals afins que afavoreixin l’expresident madrileny Ignacio González. No s’ha volgut pronunciar, recordant que està arxivat. Finalment, també han aparegut la seva participació en actes de la FAES, la fundació de José María Aznar. Ha justificat que eren debats “plurals” i que hi parlava des d’un punt de vista “tècnic i jurídic”.

 

Imatge principal: L'expresident balear, Jaume Matas, durant un judici / Europa Press