Acusació desorbitada. L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dijous un manifestant, a qui el fiscal li ha demanat set anys i vuit mesos de presó per haver llançat objectes en una protesta contra una concentració de Vox a Barcelona, el 2019. En el judici, l’acusat només ha contestat al seu advocat, Carles Perdiguero, i ha assegurat que va participar en la protesta, però que “en cap moment” va moure contenidors ni va llençar pedres a la policia. Tampoc s'ha reconegut en les imatges aportades a la causa. El seu advocat ha demanat la seva absolució perquè no va cometre els desordres i ha afegit, en el judici,  que "hi ha un dèficit probatori".

Els fets van passar el matí 30 de març del 2019 prop de la plaça Espanya de Barcelona, ja que el partit ultra Vox havia convocat un acte a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Un grup d’uns 300 manifestants antifeixistes van anar a protestar davant la concentració, i segons el fiscal, van alterar l’ordre públic amb el llançament d’objectes. De l’acusat assegura que va moure un contenidor i una taca per fer barricades per tallar el carrer Tarragona a l’altura del carrer Diputació, i va tirar pedres al cordó policial.  Per això, li ha demanat quatre anys de presó per desordres públics, amb les agreujants d’usar objectes perillosos i fer-ho dins d’una manifestació, i  tres anys i vuit mesos de presó més per un delicte d’atemptat contra l’autoritat. A més, sol·licita que pagui 559 euros a l’Ajuntament de Barcelona per la despesa i manteniment de la zona que va haver de fer-hi.

Únic testimoni

En el judici, a la secció 3a de l’Audiència de Barcelona, només ha declarat, com a testimoni, un agent dels Mossos d’Esquadra, que ha relatat que estava en el dispositiu policial de la protesta antifeixista i que els integrants “es van tapar la cara i van fer barricades i van cremar objectes” i  que van detenir algunes persones. Ha afegit que el Cos Nacional de la Policia va aportar als Mossos un informe amb imatges d’aquella protesta, i que l’acusat és un dels que es veu com es va tapar amb un mocador vermell i duia pedres a les mans juntament amb un altre company. Ha precisat que després la policia catalana va identificar-los a les xarxes socials, on van pujar un contenidor amb una pintada d’aquell dia. En l’atestat, també s’assegura que dos agents de la Brigada d’Informació dels Mossos va identificar l’acusat i un company a la protesta, però no s’ha aclarit quins mossos són, ni s’han aportat els vídeos que van realitzar, ha declarat el mosso a preguntes de l’advocat de la defensa. A les diligències només consta un vídeo.

En les conclusions, el fiscal ha mantingut la petició de l’elevat càstig en assegurar que l’acusat es veu a les imatges de la protesta. Per la seva part, l'advocat del manifestant ha declarat que el procediment és "una total indefensió" perquè no es pot confrontar les imatges de la policia espanyola, ni tampoc interrogar als agents dels Mossos que asseguren que  també van enregistrar al manifestant. "Només s'ha aportat un únic vídeo i imatges estàtiques, en les quals no es veu un atac als agents", ha conclòs Perdiguero.