Les places de municipis d'arreu de Catalunya s'han omplert aquest dilluns a les set de la tarda de persones que rebutgen la sentència que ha inhabilitat el president de la Generalitat Quim Torra per un delicte de desobediència. Torra no va fer cas al mandat de la Junta Electoral Central que en període electoral li va ordenar despenjar una pancarta de la façana de la Generalitat que reclamava “llibertat per als presos polítics i exiliats”, missatge que l'àrbitre electoral va considerar partidista. L'enfrontament va arribar a la justícia ordinària que, en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar Torra culpable. Ara, el Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la decisió.

Òmnium Cultural ja havia anunciat mobilitzacions si es confirmava la inhabilitació, però l'ANC va anunciar que havia de consultar amb les bases quina havia de ser la resposta, atès que, a parer seu, la que havien pactat Junts per Catalunya i ERC no era en clau de desobediència, sinó d'acatament de la sentència i d'aplicació de l'Estatut.

A la consulta els associats de l'ANC es van mostrar “en total desacord” amb el fet que el Govern acati la inhabilitació de Torra i van expressar la voluntat de mobilitzar-se per exigir una resposta política “contundent” de les institucions sota el lema 'Defensem el president, lluitem la independència', és per això que s'han convocat concentracions davant de tots els ajuntaments del país.

Per la seva banda, Òmnium Cultural ha afirmat aquesta tarda, poc després de fer-se pública la inhabilitació de Torra, que la pancarta que presidia el balcó del Palau de la Generalitat era “un acte de llibertat d'expressió i no un delicte”. Per això n'ha desplegat una amb el mateix lema que ha dut a la inhabilitació del fins ara president per exigir la seva amnistia i la de “totes les persones represaliades per l'Estat espanyol”.

Un miler de persones a Barcelona

Un miler de persones convocades pels CDR s'han manifestat pel centre de Barcelona en contra de la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra. La manifestació ha començat poc abans de les vuit del vespre a Jardinets de Gràcia i s'ha adreçat al passeig de Gràcia.

A l'altura del carrer Mallorca hi havia forta presència policial i han seguit fins al carrer València, intentant arribar a la delegació del govern espanyol. A la cruïlla amb el carrer Pau Claris, també fortament custodiada pels Mossos, han deixat una pancarta amb el lema 'Ni un pas enrere' i han seguit caminant. Més endavant han tret dos vestits de jutge amb caretes de porc mentre cridaven consignes com 'Els carrers seran sempre nostres' o 'Fora les forces d'ocupació'.

Segons s'ha difós a través de diferents grups de xarxes socials la intenció dels manifestants era adreçar-se primer a la delegació del govern espanyol a Barcelona i després a la plaça Sant Jaume per acabar a la plaça Urquinaona.

300 persones es concentren a Lleida

Unes 300 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat al davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida per rebutjar la inhabilitació del president del Govern, Quim Torra. La mobilització ha estat convocada per la Taula de la Democràcia i ha comptat amb una actuació dels Cantaires de Ponent.

Abans hi ha hagut una altra concentració a la plaça de la Paeria, que ha aplegat unes 200 persones seguint la crida que havia fet Òmnium Cultural i l'ANC. Allà s'han cridat consignes contra la justícia espanyola i a favor del president inhabilitat Quim Torra. Un fort desplegament policial dels Mossos d'Esquadra ha envoltat l'edifici de la subdelegació, el perímetre del qual ha tornat a estar protegit per tanques de seguretat.