Contra Altsasu. Vox ha congregat alguns centenars de manifestants a Madrid per dirigir una nova ofensiva, aquest cop contra una obra de teatre que s'estrena a la capital espanyola i que porta per nom 'Altsasu'. La mostra artística tracta precisament sobre la polèmica escena viscuda el 2016 al poble navarrès que porta el mateix nom. És una ficció basada en la baralla entre uns joves d’aquest poble basc amb agents de la guàrdia civil que no estaven de servei. Els fets van acabar amb els joves van ser processats i sentenciats a diversos anys de presó, acusats de terrorisme.

Vox va anunciar dimarts que s'organitzaria per intentar rebentar l’estrena de l’obra de teatre i va convocar una concentració davant del Teatro de la Abadía. La convocatòria es justificava per defensar “la dignitat de la Guàrdia Civil i contra el blanqueig del terrorisme”. “Uneix-te contra l’obra de teatre ‘Altsasu’”, concloïa el partit d’extrema dreta en la seva crida.

La convocatòria no ha estat gaire exitosa i l'obra s'ha pogut estrenar igualment. De fet, ja no queden entrades per a cap de les onze funcions que hi ha programades fins a finals de mes, ja que totes estan exhaurides. L'obra acumula ja prop de 70 funcions a Espanya i altres països des que es va estrenar el 2021.

A la concentració han participat figures notables del partit, com ara el portaveu municipal, Javier Ortega Smith, i la diputada regional Rocío Monasterio. S'han sentit càntics contra l'obra teatral i el PSOE. Ortega Smith ha pres la paraula. "Ningú apel·laria a la llibertat d'expressió si l'obra de teatre fos feixista o que se'n rigui de les víctimes de l'Holocaust, perquè és quelcom que genera odi. Nosaltres mateixos mai donaríem suport a una obra que criminalitzi els homosexuals, els negres o els gitanos. La llibertat d'expressió és un dret que té límits, no tot és acceptable", ha argumentat.

També hi ha hagut missatges contra la Comunitat de Madrid, governada pel PP amb Isabel Díaz Ayuso al capdavant. El govern regional ha intentat mantenir-se al marge de la polèmica, remarcant que el Teatro de la Abadía no forma part de la xarxa de teatres propietat de l'administració regional. De fet, el conseller de Cultura, Mariano de Paco, ha assegurat que el seu govern "està del costat de les víctimes del terrorisme i dels cossos de seguretat de l'Estat", però ha dit que no s'ha de tenir por a la llibertat d'expressió.