La plataforma Ni Valle ni Almudena ha convocat una concentració davant del Tribunal Suprem per demanar la immediata exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, prevista el dia 10 de juny. Els manifestants ho faran aquest dimarts, mentre els magistrats estiguin reunits per prendre una decisió sobre les mesures cautelars de l'exhumació.

"El trasllat de les restes des de Cuelgamuros al panteó d'El Pardo no suposen un dany per a la família, perquè ambdós llocs d'enterrament són propietat de l'Estat espanyol. Cada dia que Franco passa a Cuelgamuros constitueix un insult a la societat espanyola i a la democràcia, i un menyspreu als seus centenars de milers de víctimes", ha expressat la plataforma.

D'altra banda, també denuncien que si finalment el Suprem estimés el recurs dels advocats de la família contra tot el procés d'exhumació, el trasllat de restes previst per a dilluns vinent seria "perfectament reversible".

"El que ara es dilucida és qui té realment el poder a Espanya: les institucions democràtiques electes o la família Franco i els seus advocats, pagats amb el producte de l'espoli dels béns públics dut a terme per la dictadura. Que l'exhumació de Franco es dugui finalment a terme constitueix avui una prova de foc de la qualitat de la democràcia espanyola", assenyalen.

Els membres de la campanya #NiValleNiAlmudena, que compte amb la col·laboració de més de 100 organitzacions i col·lectius, ha convocat la concentració aquest dimarts a les 12 a la Plaça de les Salesas de Madrid.