La manifestació que ahir Societat Civil Catalana (SCC) va celebrar a Barcelona sota el lema "Aturem el cop", ha donat molt de joc a la premsa estatal, que l'han utilitzat com un canal per fer veure la seva visió particular: "La Catalunya democràtica" i "la veu majoritària", que no va existir. Fins i tot, hi ha hagut alguns mitjans que han obert la seva portada amb una fotografia de la concentració a plana completa.

És el cas de l'ABC, que, sota el títol "La Catalunya democràtica es planta davant la Generalitat" que acompanya una gran bandera espanyola, assegura que "la manifestació contra el 'cop separatista' torna als carrers de Barcelona la veu majoritària de la societat civil que exigeix 'llibertat i convivència' davant d'un procés que amenaça l'ordre i la legalitat". 

El diari es lamenta que, normalment, l'independentisme "s'ha pretès quasi hegemònic als carrers", motiu pel qual se n'alegra que ahir les banderes espanyoles i algunes senyeres -que no estelades- "omplissin" els carrers de la capital catalana.

El Mundo també obre la seva portada amb una fotografia plena de banderes europees, espanyoles i senyeres, envoltades de cartells de "NO" i "Aturem el cop", i sota el títol "15.000 persones contra l'independentisme català". Almenys a la portada, no es fan ressò de la xifra proporcionada per la Guàrdia Urbana, que va assegurar que eren 6.000 persones, i no 15.000, les que van marxar pels carrers de Barcelona en contra del procés.

L'editorial del mitjà citat va un pas més enllà titllant els processos català i escocès de "fal·làcies independentistes". Assegura que Europa "prova de redreçar el rumb mentre sorteja com pot tota classe d'obstacles" i encara més ara que Escòcia vol celebrar un segon referèndum.

Precisament per això, i perquè, tot i que "res tenen a veure el procés català i l'escocès", emplacen Brussel·les a "no romandre callada" perquè tant Catalunya com Escòcia volen quedar-se dins la UE. Ambdós processos no tenen res a veure perquè, subratllen, "a Catalunya un referèndum d'independència és il·legal", mentre que al Regne Unit "la Constitució no està escrita". Aquest va ser el principal motiu que "15.000 catalans es manifestessin a Barcelona, advocant per la llibertat i la convivència".

La Razón titula -molt més petit que els dos anteriors en portada- "Milers de persones surten al carrer contra el 'cop sobiranista'" i repassa com va transcorre la manifestació.

Mentrestant, El Español va un pas més enllà i, en una columna d'opinió, recorda els incidents de la setmana passada a la UAB entre membres de SCC i grups antifeixistes i compara aquests últims amb "els millors/pitjors temps de la kale borroka" per acabar dient que ahir va quedar clar on quedava la "promesa" o el "desafiament" quan va sonar l'himne espanyol a la plaça Sant Jaume i, després, Resistiré del Duo Dinámico.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat