Desenes d'organitzacions, sindicats i diversos col·lectius han convocat el dissabte vinent, 6 de novembre, a Barcelona la primera gran manifestació contra la pujada del preu de l'electricitat, a més d'altres subministraments bàsics, segons informa Efe. 

"Aturem l'estafa de la llum" és el lema que encapçala la convocatòria. Entre les organitzacions convocants hi ha sindicats com Mesa Sindical o les entitats que confirmen l’Aliança contra la Pobresa Energètica. Totes es congregaran al dissabte a les 18 hores a la plaça Universitat. 

L'objectiu de la protesta és "mostrar el descontentament per la pujada del preu dels subministraments, han assegurat els convocants. A les portes de l'hivern les organitzacions recorden que "s'aguditzarà la situació de precarietat en què es troben milers de famílies, ja que en els mesos de més fred el consum creix fins a un 20%". 

Assenyalant multinacionals i el govern espanyol 

Per apuntar als culpables de la situació actual els convocants de la manifestació es posen d'acord en apuntar a les multinacionals. "Són les multinacionals elèctriques" i defensen que aquestes "no poden seguir fent negoci amb les necessitats bàsiques". 

No només reben culpes les multinacionals elèctriques per la situació actual. Segons els organitzadors de la protesta, el govern central i els autonòmics han "cedit davant de l'oligopoli" i consideren que les mesures proposades per pal·liar la situació per part de l'Executiu de Pedro Sánchez "són insuficients". 

Davant d'aquest escenari reclamen "prendre mesures urgents per reduir el preu dels subministraments". Entre les mesures que veuen amb millors ulls està "l'expropiació de les elèctriques", consideren que és la mesura més eficient per posar fi a la situació" actual la qual qualifiquen d'"estafa". 

Un dia més de pujades 

Després d'una petita treva el preu de la llum han baixat fins a mínims no registrats des de l'agost, l'electricitat es torna a encarir aquest dimarts i fregarà de nou els 150 euros, després de dos dies per sota dels 100. Concretament s'incrementarà en 54,75 euros respecte a avui dilluns, ja que el preu és de  91,20 euros el Megawatt hora i demà se situarà als 145,95 euros/MWh. Així, l'encariment és d'un 65%.

El mes passat a més es va assolir la tarifa més gran des que hi ha registres: 288,53 euros, el passat 7 d'octubre. Ara bé, si es compara amb el mateix preu del 2 de novembre, però del 2020, el de demà és gairebé quatre vegades superior, ja que en aquesta data va ser de 40,89 euros/MWh. Encara hi ha més diferència si es compara amb el 2019, quan va ser de 28,44 euros, és a dir, cinc vegades menys del que costarà avui. 

 

Imatge principal: Un grup de persones es manifesta en contra del preu de la llum en una petita concentració a Madrid / Europa Press