Centenars de persones han acudit aquest dissabte a la manifestació a Barcelona per exigir la protecció del català com a única llengua vehicular a l'escola i mostrar el seu rebuig al polèmic acord del PSC, ERC, Junts i els comuns per incloure el castellà com a llengua escolar. La convocatòria, impulsada inicialment per Arran de manera improvisada, ha rebut un ampli suport per part de la societat civil, les entitats sobiranistes i de l'àmbit educatiu, com ara l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), diversos consells locals del Consell per la República, el CDR de Barcelona, i la Plataforma per la Llengua, entre altres. També la CUP, que en els darrers dies ha condemnat durament l'acord, ha assistit a la protesta. La manifestació ha començat a la zona de l'Arc de Triomf, amb un Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fortament custodiat per agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra, i després ha començat a caminar cap al centre de la ciutat.

 

"El català no es toca"

Sota el lema 'Davant l'acord contra el català, defensem la nostra escola', la protesta ha començat davant l'Arc Triomf, on les entitats han desplegat pancartes amb consignes com 'Per la pública i el català: defensem la llengua', 'Independència, per decidir-ho tot', 'Pel futur del català i de l'escola catalana: independència'. Pel que fa als manifestants, alguns han portat cartells on es podia llegir 'Botiflers no' i 'El català no es toca'. Minuts després, els assistents han emprès la marxa en direcció Via Laietana, i la Guàrdia Urbana ha informat que han hagut de tallar el carrer a mesura que s'han aproximat a la Prefectura del Cos Nacional de Policia. En el transcurs del camí s'han sentit càntics com ara "La lluita del jovent, el futur del nostre poble" o "Ni França, ni Espanya: països catalans". La manifestació s'ha concentrat finalment davant l'edifici de la Generalitat.

"Submissió"

La portaveu del SEPC, Marta Daviu, ha exigit en declaracions a l'ACN que el Govern "oblidi" el pacte amb els comuns i els socialistes i que l'educació a Catalunya es faci "completament" en català. El SEPC considera que aquest acord "no escolta" els joves i estudiants sobre en quina llengua volen ser educats i és la "submissió del Govern" a la sentència que obliga a fer un 25% de classes en català. ERC, JxCat, PSC-Units i En Comú Podem van registrar dijous al Parlament una proposició de llei per modificar la Llei de política lingüística i declarar el català com a "llengua pròpia de Catalunya", que està "normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu". La modificació, però, també apunta que el castellà "és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre", la qual cosa podria suposar l'acceptació de la sentència del 25% en castellà.