Vox i el PP han vetat Cavall Fort, Enderrock, El Temps i altres revistes en català a la biblioteca municipal de Borriana (Castelló) i el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha esclatat contra aquesta censura i catalanofòbia que s'està vivint al País Valencià. "Qui té por del Cavall Fort? i del Camacuc?", s'ha preguntat el també eurodiputat de Junts en un missatge al seu compte de Twitter. Puigdemont s'ha respost ell mateix explicant qui són i assegurant que es tracta dels mateixos que "tenen por dels llibres de Hemingway, Freud i Einstein".

Segons el president a l'exili, PP i Vox a Borriana pretenen fer neteja i "esborrar la presència i el rastre de la llengua catalana". Puigdemont ha volgut subratllar que aquestes pretensions de la dreta i l'extremadreta no venen d'ara, ja que fa temps que ho fan amb la diferència que ara "ho porten al ridícul".

Després del 28-M, el PP i Vox van arribar a un acord per governar al consistori, i la regidoria de Cultura ha quedat en mans dels ultres. El seu regidor, Jesús Albiol, ha assegurat que l'ajuntament "no seguirà promovent el separatisme català amb els diners" dels ciutadans. "No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", afegeix. De fet, Albiol mateix es va presentar personalment a la biblioteca perquè es retiressin les revistes, tot i que no ho va aconseguir. "Trist i preocupant, però trobarem maneres d'arribar als nens", afirmen des de Cavall Fort

L'obsessió d'Albiol perquè es cancel·lin les subscripcions a les revistes en català no és nova. El gener del 2020, quan era a l'oposició, ja va reclamar que es cancel·lessin les subscripcions a Sàpiens, El Temps i Llengua Nacional assegurant que era "propaganda pancatalanista" que havia costat més d'11.500 euros a l'Ajuntament.

L'arribada de l'extremadreta

Ara, després de les municipals, i amb el pacte de govern entre el PP i Vox que ha permès que els ultres entressin al govern de Borriana, Albiol ha complert la seva promesa. "L'Ajuntament no seguirà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs; no som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", ha assegurat el nou regidor de Cultura, dient que les revistes Camacuc, Enderrock, Cavall Fort, El Temps i Llengua Nacional se'n van "al carrer". "Missió acomplerta", va afegir a les xarxes socials.