Un centenar de persones, majoritàriament veterans de La Legión, s'ha concentrat aquest dissabte davant del lloc que ocupava l'estàtua de Franco a Melilla per la seva condició de comandant de La Legión el 1921 per protestar per la seva retirada.

L'efígie del militar va ser retirada de la via pública dimarts passat, 23 de febrer, després de la decisió aprovada el dia anterior amb els vots de PSOE, Cs i l'exlíder de Vox i actual diputat no adscrit Jesús Delgado Aboy "per complir amb la Llei de Memòria Històrica", cosa amb la qual no estan d'acord els convocants, en assenyalar que l'estàtua homenatja la seva condició de Comandant de la Legión el 1921, i no com a dictador des de 1939 a 1975.

La protesta va ser convocada a través de les xarxes socials dimarts, quan els operaris municipals van retirar l'estàtua del dictador Francisco Franco Bahamonde instal·lada a la ciutat l'any 1978 després de la seva aprovació en un ple de l'Ajuntament el 1975, després de la mort del general.

Permesa per la Delegació del Govern a Melilla

La concentració ha obtingut el corresponent permís de la Delegació del Govern a Melilla per reunir-se amb les mesures anti-Covid, com ús de mascaretes o distància de seguretat, i el compromís de no interrompre el trànsit. Segons els organitzadors, s'ha celebrat "per fer saber a l'assemblea d'aquesta ciutat i als ciutadans de Melilla quin és el nostre pensament".

L'acte ha començat amb el relat del 'Socorro a Melilla' que va protagonitzar Franco a la ciutat el 1921 després de la derrota militar espanyola a Annual i la defensa que va fer la Legió de la ciutat autònoma davant de l'avanç de les tropes del líder rifeny Abdelkrim. També s'ha interpretat l'himne legionari 'El Novio de la muerte', vives reglamentaris i, finalment, s'ha recitat l''Espíritu de Unión y Socorro del Credo de la Legión'.

La concentració, en la que diversos participants portaven banderes d'Espanya o lluïen el típic 'chapiri' —gorra legionària—, s'ha desenvolupat sense incidents, i entre els participants no només hi havia veterans legionaris, sinó també altres ciutadans de Melilla, tant dones com homes, joves i grans.

PP i Vox estudien recórrer la retirada

L'estàtua de Franco ha estat guardada en una caixa de fusta al magatzem general de Melilla fins que el Govern de la Ciutat decideixi el seu destí final, mentre PP i Vox estudien recórrer el ple que va aprovar la seva retirada per la participació del president de Coalició per Melilla (CPM), Mustafa Aberchán, que la setmana anterior va ser condemnat a dos anys de presó i trenta d'inhabilitació per l'anomenat "cas vot per correu".