Dissabte no van participar a la multitudinària manifestació celebrada a Madrid sota el lema "L'autodeterminació és democràcia" i avui diumenge no s'han dignat a obrir la boca. Silenci total. Podemos, la formació liderada per Pablo Iglesias -ara de baixa per paternitat-, no va donar suport a la convocatòria malgrat que altres formacions afins si que ho van fer.

Els socis de Podemos a Catalunya, Podem o els comuns, tampoc s'han sentit interpel·lats per la convocatòria i només Gerardo Pisarello va participar en la protesta. Ni Ada Colau, ni Jaume Asens van anar a Madrid ni se n'ha sentit, encara que sigui a Twitter, un missatge de suport a la convocatòria.

Durant tota la setmana, representants de Podemos evitaven concretar si assistirien a la manifestació, cosa que finalment no van fer. Per contra, grups afins a la formació lila sí que hi van anar. És el cas de madrileñ@s, Ahora Madrid i Anticapitalistes de Madrid, alguns dels quals formaven part de la comissió organitzadora. Ha sorprès que, si es tractava d'una convocatòria republicana que reivindicava els drets i les llibertats enfront de la deriva feixista que es viu a Espanya, la formació d'Iglesias no participés en la manifestació.

Així ho ha dit aquest matí en declaracions a El suplement de Catalunya Ràdio Albano-Dante Fachin, líder de Som Alternativa, que ha afirmat que sent una "gran tristesa" quan veu com els seus excompanys de partit no han donat suport a la manifestació de Madrid ni hi han assistit.

El líder de Podemos havia mostrat sempre suport als presos polítics i fins i tot, la tardor passada, es va desplaçar a la presó de Lledoners per trobar-se amb Oriol Junqueras. Els resultats de les eleccions andaluses, en què la formació va rebre un cop força dur, va portar Iglesias a admetre que la seva posició davant la qüestió catalana els havia passat factura. Ara, a les portes de les generals del 28-A i les municipals, les autonòmiques i les europees del 26-M, sembla que s'ha imposat la prudència.