El centre de Madrid s’ha anat tenyint progressivament de groc, el color de la llibertat dels presos polítics, a mesura que ha anat avançant el dissabte. Els primers autobusos, els més matiners, han arribat a la capital espanyola a mig matí. Al migdia, després d’hores a la carretera, ja han anat arribant pràcticament tots a la parada final. L’extrema dreta ha tret el cap, però no hi ha hagut cap incident remarcable. Tampoc d'independentistes amb veïns de la ciutat, alguns dels quals l’organització ha aconseguit implicar en la manifestació d’aquesta tarda.

Aquest divendres va ser autoritzada una contramanifestació espanyolista per a aquest dissabte al matí, hores abans de la marxa republicana. Sense el suport de cap partit, associació o plataforma, tenia com a objectiu recórrer la distància entre la plaça de Callao i l'Audiència Nacional. S'hi esperaven unes mil persones, però l'únic que s'ha vist pel centre de Madrid ha estat un fracàs estrepitós.

Concretament, no més d'una quinzena de manifestants amb un tambor que anava ressonant i banderes espanyoles franquistes i també de falangistes que han fet onejar. S'han passejat pel costat del dispositiu de la manifestació independentista, davant la indiferència dels vianants. Han proferit càntics contra els partits polítics "majoritaris" i la "manca d'independència del poder judicial".

Aquestes circumstàncies han distat molt del desembarcament independentista i republicà que ha anat vivint Madrid al llarg del matí d'aquest dissabte. S'han passejat per la capital espanyola sense cap incident destacable, i s'han deixat veure per indrets emblemàtics de la ciutat, com la Plaza Mayor o la font de Cibeles. S'espera que cap a les dues o les tres del migdia ja hagin arribat els més de 500 autocars, a més de la desena de trens AVE plens.

Des de l'organització han treballat colze a colze amb desenes d'entitats madrilenyes en la manifestació, que tindrà dos lemes: "L'autodeterminació no és delicte" i "Democràcia és dret a decidir". Malgrat que admeten que el període preelectoral no hi ajuda, sí que confien que també s'hi apropi algú de Podemos, encara que no sigui cap primera espasa.

El govern espanyol també ha evitat qualsevol mena d'incident. Per aquest motiu, el Ministeri de l'Interior destinarà prop de 300 agents antiavalots per garantir en tot moment la seguretat ciutadana, que és el principal objectiu, segons assenyalen des de la Moncloa aquest dissabte.

Els convocants estan convençuts que podran superar la manifestació de la dreta i l'extrema dreta de Colón del febrer. "Esperem que ens facin la meitat del cas que els van fer a ells", ha ironitzat Marcel Mauri en al·lusió a l'avançament electoral de Pedro Sánchez.