El "judici polític" del Tribunal Suprem no només va contra els 12 acusats. També va contra "totes les persones republicanes dels pobles de l'Estat". D'aquesta manera, en un acte al Teatro del Barrio de Lavapiés aquest dimarts, desenes d'entitats madrilenyes han cridat a participar a la manifestació convocada dissabte per les entitats sobiranistes al centre de la capital espanyola. "No hi ha democràcia sense dret a decidir", reivindiquen en el seu manifest, en què reclamen l'alliberament dels presos polítics.

Com va avançar El Nacional, en aquests moments hi ha més de mig centenar d'entitats madrilenyes que s'han adherit al manifest (a banda d'organitzacions d'altres punts de l'Estat), que encara està obert a més adhesions. Entre aquestes hi ha Madrileños por el Derecho a DecidirCoordinadora 25-SMarchas de la Dignidad, Madres contra la Represión Izquierda Castellana.

Hi ha un altre Madrid que és diferent al del trifachito”, ha reivindicat Elena Martínez, d’Izquierda Castellana i la Coordinadora 25-S, que ha fet una defensa aferrissada del dret a decidir. “Aquesta manifestació no només és una manifestació de catalans a Madrid”, ha insistit. I ha advertit contra la deriva autoritària: “Avui ens toca dir que defendre Catalunya és defensar Madrid”.

En la mateixa línia, el professor universitari Jaime Pastor, de Madrileños por el Derecho a Decidir, ha defensat que “hi ha un altre Madrid molt diferent al de Colón, molt diferent al bloc reaccionari que vol aplicar més repressió contra Catalunya”. El també impulsor de Podemos ha avisat que “és el judici a més de dos milions de persones que van exercir el seu legítim dret a la desobediència civil no violenta”.

Alejandra Matamoros, del Moviment Antirepressiu de Madrid, ha assegurat que “les raons són moltes” per participar en la manifestació. “La bàsica és que el dret a l’autodeterminació de Catalunya és un dret democràtic”, ha sostingut Matamoros, que ha denunciat que “des de 1939 no hi ha hagut un sol dia a l’Estat espanyol sense presos polítics”. Ha reivindicat que “a Catalunya estan lluitant per una República democràtica”.

En el seu manifest, aquestes entitats avisen que "no és contra el moviment sobiranista republicà català com es construeix alternativa a aquest règim i l'amenaça del feixisme". I afegeixen: "La confluència de moviments democràtics i republicans és necessària per aconseguir un projecte digne i amb justícia social".

El representant de l’ANC a Madrid, Jaume Bardolet, no ha aclarit quines formacions polítiques s’hi sumaran, i en concret sobre la participació de Podemos a la manifestació. “Encara estem recollint adhesions de partits”, ha explicat Bardolet.