Tot i la gran quantitat de manifestacions que s'han fet durant el procés, una bona part de l'independentisme ni es cansa ni afluixa. Són les sis del matí i cinc autobusos carregats amb una seixantena de persones a cada un surten de Badalona i posen rumb a Madrid. Queden 600km per endavant, però fan poca mandra si és per aconseguir aquest objectiu: omplir la capital espanyola d'estelades i simbologia groga per protestar contra el judici al procés i per defensar l'autodeterminació

No són els únics. Fins a 500 autobusos han sortit de diferents punts de Catalunya i la resta de l'Estat entre la nit de divendres i el matí d'aquest dissabte. També han sortit de la capital catalana fins a una quinzena de trens de l'AVE, tots ells plens o gairebé plens. Amb tot, els organitzadors esperen poder reunir unes 50.000 persones, superant així tant la marxa independentista de Brussel·les de 2017 com la que els partits de dretes van organitzar a la plaça Colón en contra el diàleg amb Catalunya fa tot just unes setmanes. 

Autobusos manifestació Madrid - Carlota Camps

La fita que es preveu per aquest 16 de març -quan fa un any i cinc mesos de l'empresonament dels Jordis- no és menor. Mai abans el moviment independentista havia organitzat una gran manifestació a Madrid. El passeig del Prado, una de les principals artèries de la ciutat, i la plaça de Cibeles, un dels símbols del madridisme i on hi ha l'ajuntament de la capital, s'ompliran aquesta tarda d'estelades i simbologia groga, creant així una imatge inèdita en aquesta ciutat, més majoritàriament hostil a les reivindicacions independentistes. 

De fet, els autobusos que en aquests moments es dirigeixen cap a Madrid ja en van plens de llaços i estelades, i també de ganes de fer sentir la veu dels independentistes allà on es vol silenciar.

Autobusos manifestació Madrid - Carlota Camps

La marxa, organitzada per l'ANC i Òmnium i a la que se sumaran els partits independentistes i fins a una cinquantena d'entitats madrilenyes que hi donen suport, començarà a les 18h al passeig del Prado -entre l'estació d'Atocha i la plaça Neptuno- i acabarà a la font de Cibeles. Sota el lema 'L'autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir', milers de persones recorreran el quilòmetre i mig que hi ha entre l'inici i el final de la manifestació, que acabarà amb els parlaments de les entitats convocants i de familiars dels presos polítics catalans i dels nois d'Altsasu.