Milers de persones –12.000 segons els organitzadors i 7.000 segons la policia– s’han manifestat aquest dissabte a Perpinyà per reclamar a l’Estat francès que inclogui "País Català" al nom de la macroregió del sud que engloba la Catalunya del Nord. El govern de Manuel Valls ha de pronunciar-se a l’octubre sobre la nova designació oficial del territori. Els manifestants consideren que l’elecció del Consell Regional del Llenguadoc Rosselló Migdia-Pirineus-Occitània obvia la identitat, la llengua i la cultura catalanes. Amb càntics i balls de gegants, la marxa ha recorregut els carrers del centre de la capital del Rosselló fins a arribar al Castellet. Des d'allà, personalitats polítiques catalanistes han aprofitat per demanar més autogovern per a la Catalunya del Nord.

L'Estaca, al peu del Castellet a Perpinyà, ha tancat la manifestació per reivindicar la catalanitat del territori sota la menció "País català", amb la intenció de forçar un canvi de la nomenclatura abans de l’1 d’octubre, data en què el Consell d’Estat prendrà una decisió definitiva. La macroregió francesa està ara mateix sota el nom d’Occitània i la ciutadania ha sortit al carrer per reclamar que no es perdi la identitat i que es bategi la regió com a Occitània-País Català.

El New York Times se'n va fer ressò fa uns dies i apuntava que “els 450.000 catalans francesos o nord-catalans, com la majoria de la gent s’autoanomena, consideren que el nou nom és com esborrar la seva presència al mapa”. Ja s'ha perdut Llenguadoc-Rosselló, dins el ple d'eliminació de regions de la República francesa que n'ha suprimit 9 i s'ha quedat amb 13.

En la manifestació d'aquest dissabte, que s'ha fet a Perpinyà a les tres de la tarda i que ha durat una hora, hi han participat 10.000 persones, totes elles amb senyeres i banderes estelades. 

La 'mani' al Twitter