Massiva protesta dels estudiants contra la sentència del judici al procés. Almenys 25.000 joves han sortit al carrer aquest dijous a Barcelona en contra de les dures condemnes que ha imposat el Tribunal Suprem. Els estudiants, tant d'instituts com d'universitats, s'han concentrat a la plaça Universitat en una marxa que ha finalitzat a la plaça Sant Jaume amb la lectura d'un manifest. Posteriorment, s'ha desconvocat la manifestació fent una crida a la vaga general d'aquest divendres. 

manifestacio estudiants sentencia sergi alcazar

Imatge de la manifestació al seu pas per Via Laietana / Sergi Alcàzar

La manifestació, convocada pel Sindicat d'Estudiants (SE) i pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), té lloc a l'equador de les tres jornades de vaga convocades aquesta setmana i que acabarà demà divendres. Durant la marxa s'han sentit crits d'"independència", "llibertat presos polítics'' o "jo empresonaria a la monarquia".

Al seu pas per plaça Catalunya, els manifestants s'han topat amb un home que portava pancarta a favor de la monarquia i una bandera d’Espanya, fent sonar l'himne. Els Mossos d'Esquadra però l'han apartat i els estudiants han seguit la seva marxa.

Quan han passat per davant de Direcció Superior de Policia s'han viscut llançaments d'objectes per part dels manifestants als Mossos i a la policia espanyola que estaven a banda i banda de l'edifici.

mossos jefatura el nacional marc ortin

Mossos davant de la Direcció Superior de Policia / Marc Ortín

També s'hi ha cremat una bandera espanyola. 

Les dues organitzacions han denunciat l'actuació policial dels Mossos aquesta setmana i han demanat la dimissió del conseller Buch, en el cas de SE, i de tot l'executiu català, en el cas de SEPC. Abans de començar la protesta han avisat que no s'aturaran fins aconseguir les seves reivindicacions.

Aquesta ha estat la resposta a la sentència del moviment estudiantil, que ha fet una crida a la mobilització dels alumnes d'instituts i universitats a partir d'aquest dimecres. El Sindicat ha convocat una aturada de les classes de 72 hores per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem, que va començar aquest dimecres amb piquets informatius, accions i assemblees als instituts i facultats.

Lleida

Uns 700 estudiants s'han manifestat al migdia pels carrers de Lleida per rebutjar la sentència i en el marc de la vaga estudiantil. La marxa ha començat a les dotze al Rectorat de la Universitat de Lleida, on encara s'hi manté una tancada d'estudiants des de dilluns.

Els joves han omplert la rambla d'Aragó i s'han dirigit fins als serveis territorials d'Ensenyament on han penjat una pancarta a la façana. Després s'han dirigit novament a la rambla d'Aragó fins a l'enllaç amb el carrer Lluís Companys i han fet una seguda al davant de la delegació del Govern. Allí s'ha llegit un manifest i la protesta ha quedat desconvocada a dos quarts de dues de la tarda.

Manifestació estudiants Lleida 17O ACN

Girona

Més de 4.000 estudiants han sortit al carrer a Girona. La majoria dels assistents eren alumnes de secundària en una marxa organitzada pel SEPC.

La protesta ha arrencat a dos quarts de dotze del migdia davant de la Delegació del Govern, on han començat cridant que despengessin la bandera espanyola. Posteriorment s'han desplaçat per Jaume I fins a la plaça de la Independència, passant per la de l'U d'Octubre de 2017. Al llarg de la marxa, els manifestants han cridat diverses proclames independentistes i demanant la llibertat dels líders independentistes.

Un grup d'universitaris han ocupat el pati del rectorat de la Universitat de Girona per reclamar al rector, Quim Salvi, que obligui a suspendre les activitats avaluables aquesta setmana i no només "s'insti" al professorat.

Manifestació estudiants Girona 17O ACN

Tarragona

A Tarragona un miler d'estudiants, prop dels 600 segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a la plaça Imperial Tarraco des d'on han iniciat la manifestació, que ha recorregut la Rambla Nova fins al balcó del Mediterrani, per desfer després el mateix recorregut.

Sense incidents i amb proclames antifeixistes, per la llibertat dels presos, i contra l'actuació policial dels últims dies han tancat la protesta amb la lectura d'un manifest, concentrats de nou a la plaça Imperial.

Esdudinats tallen A7 a tarragona ACN

Un cop donada per acabada la mobilització els manifestants han tallat l'autovia A-7.