"Esperem que Europa ens escolti, que reaccioni. Som molts els que estem aquí". Això és el que reclama l'Ariadna, una jove catalana que ha vingut en caravana des de Tiana a la manifestació de Brussel·les per demanar la llibertat dels presos polítics, donar suport al president i al Govern a l'exili i per demanar a Europa que reaccioni.

Sota el lema Desperta, Europa!, uns 45.000 catalans, segons la policia belga, han omplert els carrers del cor d'Europa. Ha estat una autèntica marea groga acompanyada de milers d'estelades, la que ha omplert els principals carrers del barri europeu, en la que ha estat una de les manifestacions més multitudinàries que s'han fet mai a la capital europea. 

Ja fa mesos que la política catalana s'ha internacionalitzat, ara, però, també ho fa l'independentisme des de la societat civil. Eslògans típics com "independència" o "llibertat presos polítics" s'han sumat a alguns de nous que s'han fet populars més recentment, com "els carrers sempre nostres" o el de "Puigdemont és el nostre president". Ara ja fa temps que sonen als carrers catalans, però aquest dijous també ho han fet als de Brussel·les.

1.350 quilòmetres que han "valgut la pena"

"Ha estat un viatge pesat i hem trobat molt trànsit", reconeix la Dolors, que ha vingut amb la seva filla Ariadna amb caravana. Però tot i els 1.350 quilòmetres que separen les dues ciutats i les vint hores que han passat a la carretera, asseguren que "ha valgut la pena". 

No són les úniques. "He vingut per defensar els presos polítics i per anar junts amb Catalunya", assegura en Gerard, que ha arribat aquest matí en avió i que tornarà a Catalunya diumenge. Mentrestant, aprofitarà l'estada per visitar Bèlgica. "Esperem que ens facin una mica de cas, que no tothom mou tanta gent a Europa", ha reivindicat. Després de veure la gentada que s'ha desplaçat a Bèlgica, en Gerard és optimista: "Tot sortirà bé".

La Mireia ha vingut amb cinc amigues en cotxe. Són de Prats de Rei, Viladecavalls i Terrassa. "Abans que concretessin el dia ja sabíem tots que veníem", assegura, que espera que després d'aquesta manifestació "ens reconeguin com a república!". "Que tot Europa ens doni suport i que els presos polítics puguin sortir de la presó ben aviat", demana.

També ha vingut en cotxe l'Eva, que ha fet 14 hores de carretera per arribar a Brussel·les. Ella és de Guissona i ha vingut per "donar suport al president". I és que Puigdemont ha estat un dels clars protagonistes de la manifestació, ja fos amb crits de "Puigdemont, és el nostre president" com amb les allaus de gent que s'han format al seu voltant quan ha aparegut en mig de la manifestació i s'ha sumat a la capçalera, en mig d'una emotiva abraçada amb la resta de representants polítics.

La d'avui ha estat una manifestació molt reivindicativa i llarga, tot i el fred intens que ha fet a la capital europea i la pluja que ha anat caient de forma intermitent. Però els catalans, que han hagut de fer més de mil quilòmetres per retrobar-se amb el seu Govern a l'exili, no s'han arronsat. Els 45.000 manifestants que han omplert Brussel·les tenien clara una cosa: volien fer sentir la seva veu, i així ho han fet.