Mentre els partits independentistes encara estan encallats entre les negociacions per un acord d’investidura on tots se sentin còmodes i la negativa de l’Estat als candidats proposats, el carrer va un pas per davant. Desenes de milers de ciutadans han omplert aquest diumenge el passeig de Colom de Barcelona. El missatge del moviment civil independentista ha estat clar: la República declarada el 27 d’octubre passat s’ha d’implementar. “Ni un pas enrere”, han cridat els manifestants en diverses ocasions.

Sota el tema 'República ara!', centenars de persones s’han començat a reunir al lloc de concentració una hora abans de la convocatòria. A les cinc de la tarda ja eren desenes de milers els qui omplien l’avinguda de la capital, entre el parc de la Ciutadella i Drassanes. Han estat convocats per l’Assemblea Nacional Catalana en solitari, però hi ha hagut representació d'Òmnium Cultural.

El missatge ha estat clar i concís. Als crits ja habituals de “presos polítics llibertat”, se n’hi han sumat d'altres, com “Hem votat la República” o “El poble mana, República ara”. També s’han sentit moltes proclames a favor de la unitat de la majoria independentista, en la mateixa línia que la majoria dels parlaments damunt l'escenari.

36manifestacio en defensa de la republica laura gomez

L’acte, que ha començat amb la interpretació de la cançó 'Herois' a càrrec de Lexus, ha estat dedicat als “herois anònims” de l’1-O i del procés, que malauradament han hagut de ser protagonistes. És el cas de Jordi Pesarrodona, el regidor de Sant Joan de Vilatorrada investigat per un delicte d’odi per dur un nas de pallasso, o Jordi Perelló, el mecànic encausat per negar-se a reparar cotxes de la policia espanyola. També hi han intervingut una defensora d’un col·legi l'1-O, una bombera, un immigrant, una pensionista i una universitària. “Jo me la vaig jugar, vull que els meus representants se la juguin”, han dit tots ells.

A la concentració hi han assistit representants de les tres formacions independentistes amb representació parlamentària. De JxCat hi han anat, entre altres, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, i els consellers Josep Rull i Jordi Turull; d’ERC, l’expresidenta de la cambra Carme Forcadell, el diputat Ernest Maragall i l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, i de la CUP, els diputats Carles Riera i Natàlia Sànchez. També representants d'Òmnium Cultural, com el seu vicepresident, Marcel Mauri.

Per aquesta nova convocatòria de la societat civil ha vingut gent des de tots els punts del país. Segons l’ANC, més de 140 autocars s’han desplaçat fins a la capital des de poblacions com Balaguer, Banyoles, Mora d’Ebre, Torelló, Tortosa o Berga, entre moltes altres.

37manifestacio en defensa de la republica laura gomez

“La República va guanyar”

En Jaume, barceloní de 46 anys i membre del col·lectiu Científics per la República, sosté un cartell on hi diu: “Enfront de la corrupció impúdica, fem República”. Diu que ha vingut a la manifestació perquè “estem farts” del Govern espanyol. Creu que, per al seu àmbit, és necessari implementar la República. “Els nostres joves no tenen oportunitats en recerca perquè no es compleixen les expectatives; es destina més percentatge de PIB a Defensa que a recerca, i ni tan sols es dedica a recerca en Defensa”, lamenta.

Està una mica disgustat amb el que està fent la majoria independentista. “A molts no ens agrada el que estan fent. La gent vol que s’implementi la República, perquè és el que va guanyar tant al referèndum que no han reconegut com a les eleccions del 21-D que van convocar”, assegura. Consideraria “indigne” un eventual retorn a l’autonomisme. “Mai he votat la CUP, però si la cosa continua així en serem molts, els qui la votarem”, confessa.

La Carme, una jubilada de 74 anys, justifica ras i curt la seva assistència a la manifestació de l’ANC: “Perquè volem la República i no volem presos polítics”. Diu que no vol parlar del que estan fent els partits polítics, però creu que tots haurien d’anar a una. “Quan anem dividits és quan rebem”, adverteix aquesta veïna de Canovelles.

Ella és més prudent a l’hora d’implementar la República. Si cal fer momentàniament una pausa, defensa, que es faci. “Però que sigui amb la seguretat que després hi haurà República”, afegeix. Després de tota una vida a l’empresa privada, defensa que al nou Govern hi hagi “persones que no siguin polítics, gent que sap el que és treballar”.