Entitats socials i ecologistes han convocat la ciutadania a una manifestació unitària el pròxim 4 de març a Barcelona per exigir la fi dels macroprojectes que estan previstos als pressupostos de la Generalitat, com ara l'ampliació de l'aeroport del Prat, el macrocomplex d'oci turístic del Hard Rock i la B-40 o Quart Cinturó, però també molts altres projectes perquè consideren que agredeixen el territori i ataquen les condicions de vida de la gent. Quan i a on serà la manifestació? Quines són les reivindicacions? Qui convoca la manifestació? T'expliquem tots els detalls sobre la mobilització unitària 'Defensem la terra, construïm el futur'. 

Manifestació del 4 de març: hora i lloc 

La manifestació contra els macroprojectes està convocada per al pròxim dissabte 4 de març a les 18 hores a la plaça Catalunya de Barcelona, des d'on farà un recorregut per acabar a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat. Sota el lema 'Defensem la terra, construïm el futur', serà la primera gran manifestació unitària per exigir l'aturada de tres projectes polèmics com són l'ampliació de l'aeroport del Prat, la construcció del macrocomplex d'oci Hard Rock a Vila-seca i Salou, i la construcció de la Ronda Nord pel Vallès. Els impulsors de la protesta són les plataformes ZeroPort, Aturem Hard Rock i Campanya Contra el Quart Cinturó, i a més s'hi han adherit més de 90 col·lectius i entitats. 

Per què s'ha convocat la manifestació?

El Govern en solitari de Pere Aragonès va aconseguir aprovar els pressupostos d'aquest any a principis de febrer després de pactar amb el PSC. Entre altres qüestions, va haver d'acceptar tres exigències dels socialistes en matèria d'infraestructures que van contra el model de país que propugna Esquerra Republicana, els anomenats macroprojectes. Tot i que els pressupostos no inclouen una partida concreta per al Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o la B-40, sí que estan previstos en l'acord extrapressupostari. 

Les entitats ecologistes no van trigar a mostrar el rebuig i la indignació cap a aquest pacte, que van titllar d'"aberracions ambientals i socials", i per això van convocar la manifestació unitària. Tanmateix, tot i que els tres macroprojectes esmentats són els més visibles, la manifestació del 4 de març vol ser un espai per reivindicar totes les lluites socials i ecologistes del país, també contra altres projectes que suposen una amenaça per a la ciutadania i per al medi ambient. Algunes de les que s'inclouen són els Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu, la lluita per l'horta valenciana, les línies d'alta tensió, la massificació turística de les Illes Balears, els gasoductes, les macroplantes solars i eòliques, els abocadors la destrucció de rius i rieres o plans urbanístics especulatius. 

Quines són les reivindicacions de la manifestació del 4 de març?

Els organitzadors de la manifestació unitària denuncien que els macroprojectes plantejats contribuiran a l’empitjorament del canvi climàtic, el deteriorament del medi ambient i a una economia "cada vegada més precària". En aquest sentit, critiquen que l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock o la Ronda Nord són projectes que representen un "model caduc" que no encaixa en el context de crisi actual. "No necessitem macroprojectes i trinxar el territori, no necessitem més autopistes, casinos ni més avions", reivindiquen els responsables. Per això, demanen un "canvi de rumb radical" de les polítiques que se centrin a enfortir els serveis públics i buscar una transformació del model econòmic cap a un model "ecosocial".