La UPC s'ha convertit en la primera universitat catalana a expressar-se a favor de l'alliberament dels presos polítics i de les llibertats fonamentals. La universitat ha organitzat aquest matí un acte a la facultat d'Enginyeria a Barcelona, en què s'ha fet una proclama solemne en contra de la repressió de les institucions de l'Estat. Tot plegat a través d'un manifest del Consell de Govern de la UPC ha fet pública una declaració de Drets Civils, que ha estat impulsat per l'ANC, Òmnium Cultural, CCOO i UGT i presentat per exrectors de la universitat.

El manifest presentat avui al públic acusa l'Estat d'haver perpretat una "degradació" dels drets civils a Catalunya i en el conjunt d'Espanya. Amb una total contundència i nitidesa, la UPC considera que actualment es viu una situació "d'involució democràtica" en el que consideren una "crisi" de la separació de poders.

En aquest sentit, la preocupació de la universitat gira al voltant de l'empresonament dels polítics independentistes, artistes i cantants sota el parany d'acusacions que titllen "d'inconcebibles". Tot plegat també amb una especial menció als encausats pels fets d'Altsasu. Davant d'aquest fet, la UPC fa una crida a "recuperar la seguretat jurídica de tots els catalans i espanyols", així com la recuperació de drets fonamentals i democràtics que actualment consideren vulnerats.

acte presos politics upc sergi alcazar (2)

Concentració a la porta de la facultat d'Enginyeria de Barcelona, a l'inici de l'acte  / Foto: Sergi Alcàzar

"Unitat davant dels atacs"

"No és estrany que la primera denúncia de la repressió de l'Estat es faci a la UPC", ha assenyalat l'ex rector de la UPC Josep Ferrer en la seva intervenció, que ha aplaudida pels assistents a la sala d'actes. Ferrer ha reivindicat en aquesta línia l'herència de la lluita antifranquista d'aquesta universitat. "No hem de perdre el nostre esperit de denúncia per aconseguir la normalitat política. Sempre serem al capdavant", ha sentenciat.

Un altre dels exrectors Toni Giró ha parlat de la "unitat davant dels atacs" mostrada pels exrectors i l'actual Junta de Govern de la Facultat, que malgrat que no han assistit a l'acte han recolzat la iniciativa. Giró ha demanat fer prevaldre la "dignitat" del món universitari davant els embats que vénen des dels àmbits judicial i polític espanyols. El mateix acte, que ha comptat amb un auditori ple, també hi han participat els exrectors Gabriel Ferraté, Jaume Pagès i Enric Fossas, que ha denunciat que els rectors de les universitats han fer front sovint a pressions provinents des del món polític. En acabar les intervencions i la lectura del manifest, el públic ha esclatat en un crit dempeus a favor de l'alliberament dels presos polítics.

L'esdeveniment ha estat precedit per una concentració davant de la Facultat d'Enginyeria en què el personal de la universitat ha expressat el seu suport als presos polítics. S'ha llegit un poema d'Antonio Machado i s'ha cantat l'Estaca. Aquest gest ja és una dinàmica habitual del personal de la UPC, que surt cada dijous a expressar el seu rebuig a les decisions polítiques i judicials.

La UPC, primer pas

La UPC és la primera universitat a posicionar-se a favor de les llibertats polítiques a Catalunya amb un gest a favor de l'alliberament del presos polítics, després que hi hagi hagut polèmiques amb actes de les mateixes característiques a la UB i a la UAB.

De fet, aquest dimecres, es va realitzar un acte a la Universitat de Barcelona, a la facultat de Geografia i Història, en què es va obligar a fer desaparèixer el logotip de la universitat de l'acte. En la mateixa línia, el deganat d'Economia de la UAB va renunciar a cedir un espai per fer un acte d'homenatge al vicepresident empresonat, Oriol Junqueras, el que va forçar a celebrar l'acte en un altre espai.