L'exrector de la UPC entre 2013 i 2017, Enric Fossas, ha denunciat pressions provinents de partits polítics a les universitats perquè no es posicionin en relació al cas català. "Líders polítics s'han adreçat als rectors i els han assenyalat que, si no volen fer política, no s'hi dediquin", ha sentenciat l'exrector, que fins i tot ha assegurat que la setmana passada hi van haver reunions entre rectors i polítics "de Catalunya i de l'estat espanyol" per aconseguir el silenci de les universitats.

"La setmana passada hi va haver reunions entre rectors i responsables de partits polítics", ha apuntat Fossas, un comentari que ha estat pronunciat durant un acte que ha tingut lloc a la UPC a favor de la protecció dels drets fonamentals a Catalunya. Un altre dels exrectors i president de l'Associació Laude, Josep Ferrer, ha assenyalat en una atenció als mitjans que “l’ofensiva” que viu Catalunya en l’actualitat per part de les autoritats de l’Estat hi ha intents de “coaccionar els càrrecs públics”, ha exposat en to de denúncia.

Precisament, l’exrector ha apuntat que l’absència de l’actual Consell de Govern de la UPC a l’acte celebrat avui a favor de les llibertats fonamentals respon precisament a certes “limitacions” del càrrec que ostenten. No obstant això, assenyala que en aquest cas han trobat la predisposició de la direcció de la universitat.

Les universitats i el procés

Les citades pressions que avui han estat denunciades s'emmarquen justament amb les dificultats amb què han topat associacions i entitats per celebrar actes a les universitats catalanes amb normalitat. Sense anar més lluny, aquest dimecres es va realitzar un acte a la Universitat de Barcelona, a la facultat de Geografia i Història, en què es va obligar a fer desaparèixer el logotip de la universitat de l'acte.

En la mateixa línia, el deganat d'Economia de la UAB va renunciar a cedir un espai per fer un acte d'homenatge al vicepresident empresonat, Oriol Junqueras, el que va forçar a celebrar l'acte en un altre espai de la mateixa universitat, en aquest cas a la Facultat de Filosofia i Lletres.