L’esquerra independentista ha donat un cop de puny sobre la taula, davant del que consideren una “desorientació estratègica, excés de partidisme i manca de consciència per part d’alguns dels representants polítics del conjunt de l’independentisme”. En un manifest titulat "Fer política Independentista i d’Esquerres, construir la República Catalana”, presentat avui, apel·len a la remobilització de la societat en una “oportunitat històrica” per construir la República catalana.

Majoritàriament els signants – entre els quals s’hi poden trobar històrics com Carles Castellanos i Antoni Infante- provenen de l’òrbita de la CUP i, malgrat que porten més de 5 mesos gestant el manifest, ha sortit a la llum en un moment crític, en què l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es troba profundament dividida i el Govern ha d’aprovar el mes de maig uns pressupostos amb els cupaires que, en cas de sortir malament, podrien condicionar el full de ruta sobiranista.

Les converses es van iniciar al mes de desembre, quan tot semblava indicar que no hi hauria investidura d’Artur Mas i, per tant, que Catalunya s’abocaria cap a nous comicis anticipats. Es van tornar a reactivar després de la investidura i va ser definitivament la setmana passada quan van decidir fer un pas endavant.

“No naixem per crear tensions, sinó per defensar una línia clara”, explica a El Nacional un dels seus promotors, l’exregidor anticapitalista sabadellenc Xavier Oca. Assegura que s’adrecen a independents, gent d’ERC, però “especialment” als entorns d’EUiA, PSC i ICV, perquè “l’alliberament nacional i la justícia social són indestriables: No hi haurà cap procés de transformació radical sense ruptura independentista”.

Acció des de fora

Les crítiques als representants polítics intenten empatitzar amb el malestar i “estancament” que ha generat en l’independentisme la manera com s’ha gestionat el moment polític. L’objectiu és desencadenar moviment fora de les institucions per “guanyar la majoria social necessària”.

Una de les vies que veuen amb bons ulls és una Assemblea de càrrecs electes, proposada per l’ANC, i que formarien alcaldes i regidors, que assumiria el poder en cas que hi hagi una suspensió de l’autogovern. “Ens sembla que és un bon exemple”, subratlla Oca.

Aquesta eina se sumaria a tot un seguit d’accions que s’han de prendre sense dilació per tornar a il·lusionar la gent, com el desplegament d’un procés constituent participatiu i de base, o “la capacitat de respondre des del carrer i des de les institucions als embats que l’Estat i l’oligarquia perpetraran contra el nostre projecte polític”.