El trencament sonat de l'Assemblea Nacional Catalana ara fa un mes va ser un petit terrabastall per al moviment independentista. Un total de 13 secretaris nacionals van decidir plegar de l'òrgan, i el vicepresident Jordi Pesarrodona va abandonar el càrrec, per després deixar també la Secretaria Nacional com la resta de companys. Darrere del trencament, s'hi ha situat al centre el debat per la llista cívica. De manera simplista, s'ha argumentat que la línia oficialista liderada per Dolors Feliu i Uriel Bertran s'ha posicionat a favor de la iniciativa electoral, mentre que els dissidents l'han vist amb mals ulls. Per això sorprèn que, en el seu manifest, els crítics de l'ANC facin precisament una referència optimista envers aquesta llista cívica.

El col·lectiu Indesinenter ha publicat aquest dimecres la seva declaració pública de principis i intencions, en el qual remarca la necessitat d'una ANC "forta" que torni a ser "mobilitzadora i proactiva". "Treballem per tal que l'Assemblea es comprometi a practicar la lluita no violenta amb un in crescendo d'accions, per debilitar els pilars de poder de l'Estat i per enfortir el moviment", afegeix en un dels seus punts, abans de clamar per un "nou embat" per fer efectiva la República. "Una llista cívica unitària podria ser-ne un element potent", afegeix.

L'argument que donen els membres del col·lectiu per justificar-se és que ells no s'oposen a la iniciativa electoral, i que la narrativa que s'ha difós fins ara no s'ajusta a la realitat. Els crítics tan sols reivindiquen la necessitat d'un debat "profund i seriós" abans d'impulsar la llista cívica. Dintre de l'ANC, expliquen, aquesta discussió no ha estat possible per l'"autoritarisme" d'alguns membres de la direcció, que han volgut fer-los empassar la llista.

Per això, en el seu manifest els dissidents subratllen que s'ha de "potenciar el debat de les bases per tenir una estratègia compartida de baix a dalt". També demanen un diàleg "sincer, respectuós i constructiu". "Cal evitar els intents de retallar els poders i la capacitat de decisió de les Assemblees de Base i del Secretariat que les representa, a favor de concentrar-los en el Comitè Permanent", afegint que aquest és un dels motius de la seva sortida. A més, assenyalen que qualsevol estratègia electoral s'ha d'ampliar més enllà de l'ANC, atraient la resta d'organitzacions del moviment i convertint-la en "unitària". Així, defensen que s'ha de "ser capaç de teixir complicitats amb totes les entitats independentistes per tal d'acordar una estratègia conjunta" que porti els partits polítics a confrontar de nou amb l'Estat.

Les eleccions internes, sobre la taula

Aquestes paraules no impedeixen que el col·lectiu continuï amb la seva estratègia per forçar eleccions internes en els pròxims mesos i rellevar Dolors Feliu. Com ja va anunciar en roda de premsa fa unes setmanes, els Estatuts preveuen la possibilitat d'una assemblea general extraordinària si un mínim del 5% dels membres de l'entitat la demanen. "El col·lectiu Indesinenter creu que l'actual majoria del Comitè Permanent i el Secretariat Nacional no ha tingut l'actitud democràtica i la visió estratègica per l'Assemblea més forta que necessitem. Per aquesta raó és necessària la renovació anticipada del Secretariat Nacional per aprofitar l'Horitzó 2023 que marca el Full de Ruta", assenyalen. A més de la quinzena de secretaris nacionals que van abandonar l'ANC, el manifest també compta amb l'adhesió d'alguns exdirigents, entre els quals l'exvicepresident Pep Cruanyes.