Els escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil han marcat un vertader punt d’inflexió en el procés català, també a escala internacional.

Després que una vintena de diputats britànics de diversos partits (amb majoria de l’Scottish National Party, SNP) han defensat el dret a decidir dels catalans, ara ha estat el torn d’un centenar de catedràtics i doctors d’universitats britàniques i irlandeses.

En una carta publicada a The Guardian, els intel·lectuals escriuen que “com a acadèmics que treballen en matèria de dret, drets humans, política, sociologia, història i temes relacionats al Regne Unit i Irlanda, escrivim per fer un toc d'atenció sobre la repressió política que està duent a terme el govern espanyol i la policia nacional per prevenir el govern català de celebrar un referèndum sobre la independència”.

De la mateixa manera, demanen que “es posi fi a tota acció que interfereixi en el referèndum”, i recorden que l’única via per suspendre l’autonomia és l’article 155 de la Constitució, que ha de votar el Senat. “No s'ha produït cap votació d’aquesta mena”, deixen clar.

Els intel·lectuals es mostren “preocupats pel nivell de repressió política a Catalunya, d’una arbitrarietat i severitat no vista des de la dictadura de Franco”. Com a resultat, demanen que s’aturi “immediatament” la repressió de l’Estat a Catalunya i que es permeti els catalans  “expressar lliurement la seva visió política”.