L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet públic un manifest a favor d'una candidatura unitària de les forces independentistes per a les properes eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran el 26 de maig juntament amb les municipals i en 13 comunitats de l'Estat espanyol amb les autonòmiques.

"Creiem que és imprescindible la unitat d'acció per avançar, per això, exigim una llista unitària a Europa", reclama el text. L'argument de l'ANC és que "cal anar a Europa com a societat nacional diferenciada en el marc europeu, cal ser el màxim de visibles". A més, defensen que una llista unitària donarien "més diputats" que per separat degut a la "circumscripció electoral única" de tot l'estat i no la separació provincial, com en la resta d'eleccions.

En el manifest, també posen l'accent en el fet que "l'efecte multiplicador d'una llista unitària de l'independentisme podria beneficiar-se de l'augment d'eurodiputats de l'Estat espanyol". El fet que el Regne Unit surti de la Unió Europea amplia el nombre d'eurodiputats per país, i Espanya passa de 54 a 59 representants. 

El text difós per la entitat també deixa clar que "unitat electoral no vol dir uniformitat en l'acció", però sí que demanen una "llista unitària" per tal que l'independentisme guanyi les eleccions.