Més de 170 Premis Nobel i exmandataris han demanat al president dels Estats Units d'Amèrica (EUA), Joe Biden, que doni suport a eliminar les patents perquè la vacuna contra la Covid-19 arribi als països més pobres. Entre ells es troba l'expresident d'Espanya, Jose Luís Zapatero, i l'expresident de França, François Hollande, l'exprimera ministra de Nova Zelanda, Helen Clark, o l'exprimer ministre britànic, Gordon Brown.

A través d'una carta oberta han demanat i insten a la suspensió de les patents de les vacunes, ja que "salvarà vides i ens farà avançar cap a la immunitat col·lectiva". La carta promoguda a la plataforma "The people's vaccine alliance", assenyala la importància de brindar "a les persones de tot el món l'oportunitat de despertar en un món lliure del virus".

Cooperació mundial contra la Covid-19

Amb aquesta acció internacional coordinada per "People's Vaccine Alliance", una coalició de més de 50 organitzacions entre les quals es troben el Centre Yunus, OXFAM i ONUSIDA, adverteix que amb la taxa d'immunització mundial, és probable que només el 10% de la població de la majoria dels països pobres sigui vacunada el pròxim any.

Demanen específicament al president Biden que doni suport a una proposta dels governs de Sud-àfrica Índia en l'Organització Mundial del Comerç, perquè es renunciï a les patents i als tractaments Covid. També demanen que vagi acompanyat d'un intercanvi obert de coneixements i tecnologia en matèria de vacunes, i d'una inversió mundial coordinada en investigació, desenvolupament i capacitat de fabricació.

A més a més, cada cop s'alcen més veus en favor de la suspensió de les patents, com és el cas de Metges sense Fronteres, Salut per Dret o l'Organització Mundial de la Salut.

Iniciativa Ciutadana Europea

Segons l'especialista en Salut Pública i Gestió de Serveis Sanitaris, Fernando Lamata, patentant les vacunes s'aconseguiria que s'augmentés la producció de vacunes, de 12 a 60 milions al dia, d'aquesta manera es podria vacunar a la població en vuit mesos. Aquest debat es troba en el cor de l'Organització Mundial del Comerç, però els països "rics" han bloquejat la iniciativa.

Davant d'aquesta negativa ha sorgit una proposta: Iniciativa Ciutadana Europea. Experts i organitzacions sanitàries s'han unit per aconseguir un milió de firmes a Europa per proposar un canvi legislatiu a la Comissió Europea. A Espanya ja ha aconseguit més de 15.932 firmes.

Imatge principal: Foto d'una vacuna contra la Covid. - ACN