El president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, conegut per les seves posicions unionistes, ha assegurat, en declaracions a Europa Press, que els independentistes disposen de "televisions i ràdios públiques i 7.000 homes armats". Segons ell, l'independentisme català té molta capacitat de convenciment a l'exterior pel seu "relat de victimisme".

Malet veu un "desastre" per a la inversió i el turisme a Catalunya i el conjunt de la seva economia els disturbis registrats en els últims dies després de la sentència del procés i critica la "irresponsabilitat enorme" dels polítics catalans que, al seu parer, han fomentat la "fugida cap enlloc".

Els aldarulls, un pla dissenyat

Malet ha assenyalat que els disturbis dels últims dies a Catalunya són "molt preocupants" perquè reflecteixen la "intencionalitat", ja que els esmentats actes "no provenen d'una espontaneïtat", sinó que "hi ha un pla".

"Em preocupa que els que han dissenyat el pla no tinguin una idea del que es pot aconseguir a través d'això, equivocada com ja va passar el 2017", quan es va celebrar el referèndum a Catalunya, ha dit Malet.

En aquest sentit, ha titllat de "desastre" els últims esdeveniments per a la inversió, el turisme i el conjunt de l'economia catalana, i ha criticat la "irresponsabilitat enorme" dels polítics catalans que han fomentat la "fugida cap enlloc", en haver estat llaurant d'una forma "molt directa i poc dissimulada" la ruptura amb l'Estat espanyol.

Segons el seu parer, l'avenç al procés independentista s'ha produït "sempre buscant el victimisme, sense cap tipus de pensament cap al mal que fan a la convivència, el benestar de les famílies, la inversió i els treballadors".

Imatge exterior

I respecte a la imatge exterior, apunta que des de la part independentista "fa tants anys que venen la seva idea fora que moltíssima gent de l'opinió pública mundial creu que és la lluita de reprimits contra un gran poder". Una cosa que atribueix, en part, al que "ningú" no ha explicat: que tenen 200.000 empleats i manegen més de 35.000 milions, a més comptar amb "televisions i ràdios públiques i 7.000 homes armats" -en al·lusió als Mossos d'Esquadra-.

El president de la Cambra de Comerç estatunidenca a Espanya considera que hi ha una "falta de relat" respecte a la independència, si bé valora la iniciativa Espanya Global desenvolupada pel Govern espanyol en els últims mesos, encara que creu que la part independentista té una capacitat "impressionant" de convèncer "amb un relat de victimisme".

Precisament, Irene Lozano, responsable de la plataforma Espanya Global, es reuneix aquest dimecres a Barcelona amb els cònsols estrangers per contrarestar les denúncies internacionals sobre la sentència de l'1-O i la repressió policial de les protestes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat