Els agents de la Guàrdia Civil que van participar en la repressió de l’1-O han mostrat públicament el seu malestar per no haver estat premiats amb una condecoració per la seva actuació a Catalunya la tardor del 2017. L’Associació Pro Guàrdia Civil (Aprogc) ha difós a través de Twitter un seguit de missatges on critiquen haver rebut “una simple felicitació” per haver “impedit la secessió de Catalunya d’Espanya", i ho han fet interpel·lant a esportistes catalans i espanyols campions en la seva especialitat com Marc Márquez, Rafa Nadal o Marc Gasol.

La Guàrdia Civil, explica El Independiente, ha distingit 4.915 agents que van participar en el dispositiu desplegat pel Ministeri de l’Interior a Catalunya la tardor del 2017, des del setembre fins a la celebració de les eleccions del 21-D. No totes les distincions, però, han estat una condecoració, de la qual queda constància al full de serveis i computa com a mèrit a l’hora d’ascendir o demanar un canvi de destinació.

Deixar el reconeixement en una simple felicitació ha molestat el sindicat. “Ens hem romput l’esquena per l’Estat a Catalunya i la resposta ha estat molt lleugera”, ha declarat a El Independiente el responsable del sindicat Fernando Ramírez Trejo.

La manera triada pel sindicat per expressar el seu malestar han estat piulades on s’adrecen als esportistes i altres personatges públics. “Què tal, Marc Márquez. T’imagines que per guanyar el Mundial de Moto GP el premi fos un patinet elèctric? Doncs això ens han donat als guàrdies civils per impedir la secessió de Catalunya d’Espanya”.

Els sindicats de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia van demanar el març del 2018 al llavors Ministre del Interior que fos reconeguda la seva “excepcional tasca” de les Forces de Seguretat de l’Estat a Catalunya.