La majoria dels socialistes rebutja derogar el delicte de sedició, segons una enquesta de l'ABC publicada aquest dissabte. El sondeig es va realitzar entre els dies 21 i 23 de novembre, just abans que el Congrés iniciés el camí per a la seva eliminació. En aquell moment, estava clar que el text tiraria endavant i el dubte estava en el fet de si els diputats del PSOE es mostrarien units — cosa que va acabar succeint. Així doncs, el 56% dels votants socialistes enquestats s'oposen a la derogació de la sedició i un 71% rebutgen la rebaixa de la malversació. Recordem que l'electorat del PSOE ja s'havia manifestat contra la reforma en enquestes anteriors.

D'acord amb la mateixa enquesta, el 23% dels socialistes està a favor de l'eliminació del delicte i un 5% s'ha mostrat indiferent respecte de la sedició — un 16%, ha respost que no ho sap o no contesta. Pel que fa a la malversació, un de cada deu votants del PSOE està d'acord i al 3% li resulta indiferent (amb un 15% de NS/NC). El sondeig també fa una mitjana dels resultats del conjunt de totes les forces polítiques: el 16% dels enquestats estan a favor de la derogació i el 65,9%, en contra; el 7,5% estan d'acord amb la rebaixa de la malversació i el 76,8%, en desacord. Un 3,7 i un 2,9% s'han mostrat indiferents amb la sedició i la rebaixa. El percentatge de NS/NC és del 14,4 i del 12,7%, respectivament.

Els "nacionalistes", a favor

D'entre totes les forces polítiques, tan sols els "nacionalistes" han aprovat eliminar la sedició. Cal dir, però, que hi ha trampa perquè no es distingeix entre els diferents partits que poden conformar aquest grup: ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu... Sigui com sigui, el 61% dels votants "nacionalistes" estan a favor de la derogació del delicte i un 31% s'han mostrat en contra (un 2%, indiferent; un 7%, NS/NC). Els percentatges es capgiren quan parlem de la malversació: un 26%, d'acord; i un 60%, en contra (amb un 3%, indiferent; i un 11%, NS/NC).

Com en el cas del PSOE, els votants d'Unidas Podemos rebutgen l'eliminació de la sedició. Però el rebuig no és absolut i hi ha més dubtes. Llavors, un 38% dels enquestats morats està a favor de derogar el delicte i un 44% s'ha manifestat en contra — el percentatge d'indiferents puja fins al 8% i el de NS/NC es queda en l'11%. El "no" a la rebaixa de la malversació sí que és taxativa, amb un 78% dels votants d'Unidas Podemos en desacord i un 16% d'acord (1%, indiferent; 5%, NS/NC). En el cas de les forces de dretes (PP, Vox i Cs), el rebuig a la modificació dels dos delictes ronda el 90% i pràcticament cap dels votants hi estan a favor.