Les forces independentistes tindran majoria a totes les comissions del Parlament de la nova legislatura. Aquest ha estat el resultat de l’acord global al qual ha arribat aquest divendres la Junta de Portaveus. Ha estat gràcies a la cessió d’un diputat per part del PSC -“a canvi que siguin representatives i plurals”- al Grup Mixt, al qual només li hauria de pertocar un representant a repartir entre el PP i la CUP.

Així, totes les comissions parlamentàries estaran integrades per 21 diputats, com en l’anterior legislatura, que es distribueixen de la següent manera: sis de Ciutadans, cinc de JxCat, cinc d’ERC, dos del PSC, dos de CatComú i dos pel Grup Mixt (un per la CUP i un pel PP). Les forces independentistes sempre sumaran 11 dels 21 escons.

D’altra manera, s’hauria de repartir les comissions entre el PP i la CUP. Això hauria suposat que l'independentisme només tingués majoria absoluta en la meitat de les comissions.

Diputació Permanent 

Aquest acord global de la Junta de Portaveus també inclou la composició de la Diputació Permanent, l'òrgan que assumeix les funcions del ple entre períodes de sessions. Sobre el paper, també tocava un sol representant pel Grup Mixt, que hauria de ser per la CUP perquè, malgrat tenir els mateixos escons que el PP, va obtenir més vots.

No obstant, el PP tindrà també un representant, en detriment d'ERC, que en perd un. Els populars han volgut agrair públicament aquest gest de cortesia parlamentària, que no els ha facilitat Ciutadans. A la Diputació Permanent, de 23 membres, també hi haurà majoria independentista: sis de Ciutadans, sis de JxCat, 5 d’ERC, 3 del PSC, un dels comuns i dos pel Grup Mixt.