L'escalada verbal del PP amb l'independentisme català segueix accelerant-se, amb comparacions sorprenents. Si ahir les equivalències apuntaven a ETA i Maduro, avui el símil s'ha dirigit als totalitarismes. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha assegurat a TVE que veu "tics totalitaris" en el comportament de la Generalitat, mentre que el govern espanyol és un exemple de "normalitat i ponderació".

"Quan se'n va tan lluny en un desafiament que tots saben que no condueix enlloc mes que al fracàs es procura tancar les portes a qualsevol via d'aigua", ha assenyalat amb l'objectiu de criticar el que considera "purgues" en el Govern després que la setmana passada el president, Carles Puigdemont, rellevés tres consellers.

Segons el seu parer, l'independentisme està prenent uns "tics totalitaris realment preocupants", amb un procés que "ha perdut la moderació i la responsabilitat". I ha apuntat que a Catalunya es produeix una tensió entre els independentistes i un sector de la societat "moderat i que vol millorar i progressar".

Respondre amb la llei

Segons Maíllo davant el desafiament independentista que posa "en escac la sobirania nacional" l'executiu de Rajoy està realitzant una "resposta ponderada". "Quan hi ha una irregularitat, l'estat de dret ha de respondre des de la legalitat però també des de la ponderació i la normalitat", ha destacat.

Per això ha defensat que el govern espanyol està donant una "lliçó de normalitat" i "de ponderació" davant d'un procés que suposa una "il·legalitat" que "va en contra de la sobirania nacional".

Coqueteig amb l'independentisme

Maillo també ha advertit al PSOE que sigui "conscient" que el Govern de la Generalitat posa damunt la taula "un desafiament independentista que posa en qüestió la Constitució” en relació a la proposta de reforma constitucional que promouen els socialistes. En aquest sentit, el dirigent popular ha carregat contra Sánchez i l'ha avisat que "coquetejar amb el discurs independentista” no ajuda "en res" davant un desafiament per part dels que “volen una voladura de la Constitució”. Maillo ha assenyalat que el que hauria de fer el PSOE és “donar suport" al govern espanyol davant l'"amenaça" de celebrar un referèndum "il·legal" el pròxim 1 d'octubre i ha acusat el Govern d'haver “perdut la moderació i la responsabilitat”.