El coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez-Maillo, ha assegurat aquest dissabte que les institucions de l'Estat estan "preparades per a defensar la legalitat, la igualtat i la sobirania nacional", amb "moderació" però també "des de la més absoluta de les fermeses". Segons el dirigent popular, "ara com ara i demà també a Catalunya no hi haurà un referèndum il·legal que trenqui Espanya".

Maillo ha fet aquestes declaracions aquest dissabte en una trobada amb els mitjans a Alacant. Respecte al referèndum de l'1 d'octubre, Maillo ha advertit que el "desafiament independentista" de Catalunya està ple d'"il·legalitats" i d'una "permanent provocació". Una provocació en la qual, com ha afirmat, el PP i el govern espanyol "no hi cauran". En qualsevol cas, ha subratllat que aquest desafiament no és contra l'executiu central, el president Mariano Rajoy o el Partit Popular, sinó "contra tots i cadascun dels espanyols".

Per això, el coordinador del PP ha insistit que defensaran els seus postulats i que "la Constitució no es pot destrossar com alguns plantegen de manera unilateral a través d'un referèndum il·legal", a més de reiterar que el govern espanyol i Rajoy estan "preparats" perquè no se celebri el referèndum independentista.

"Mocosos eixelebrats"

El coordinador general del PP també s'ha referit als atacs contra objectius turístics d'aquests últims dies a ciutats com Barcelona o Palma. Maillo ha condemnat el que considera un "atac poc lògic a la principal indústria d'Espanya". En aquest sentit, ha alertat que "no podem permetre que aquests mocosos eixelebrats i malcriats, que és el que són, plantegin un atac permanent contra el turisme".

Tanmateix, per al dirigent popular, "el problema no són els mocosos, sinó aquells que no condemnen aquests actes vandàlics", en referència a les administracions. Ha rebutjat "actituds com la de l'alcaldessa de Barcelona, que està de vacances i es va limitar a llançar un tuit sobre aquest tema." Ha demanat prendre's aquest tema "amb la importància que té" i "condemnar-ho de manera molt clara i rotunda i posar mesures".

Segons ha dit Fernando Martínez-Maillo, "es comença tirant confeti com a les Balears i s'acaba cremant autobusos com en les Balears i s'acaba cremant autobusos com la kale borroka al País Basc"