El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha advertit avui que l'article 155 "no és una fórmula màgica" i que la seva aplicació comporta dificultats; per això ha de desenvolupar-se "amb molta prudència i de manera temporal, però, sobretot, eficaç" amb la finalitat que hi hagi eleccions.

Maíllo ha reiterat a la cadena SER que, fins que se celebri el ple sobre el 155 al Senat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pot rectificar, tornar a la legalitat constitucional i convocar eleccions. "Sempre que no proclami formalment la independència i faci marxa enrere a les seves pretensions secessionistes, hi ha marge", ha dit el dirigent popular.

Però ha recalcat que mentrestant l'"entestament" de Puigdemont i els seus socis independentistes no deixa una altra opció que aplicar el 155, que és "plenament constitucional".

Ha afirmat que "ja ningú discuteix que l'Estat està carregat de raons per aplicar-lo" i ha valorat en aquest sentit el consens amb el PSOE i Ciutadans, mentre que Podem s'ha col·locat més a prop de l'independentisme que de la Constitució. Per això, "ara per ara no es pot comptar amb Pablo Iglesias per defensar la legalitat i la constitucionalitat", ha dit.

Maíllo ha qüestionat l'aposta d'Iglesias per un referèndum pactat a Catalunya perquè seria "dinamitar" la Constitució i, per això, ha dit, el president del Govern espanyol no s'hi pot reunir per posar en marxa la resposta de l'Estat. "Per parlar d'això no té gaire sentit", ha argumentat el coordinador general del PP.

Encara que no ha volgut "aventurar" el contingut de les mesures que es posaran en marxa en aplicació del precepte constitucional, sí que ha assenyalat que "és complicat que la seguretat ciutadana quedi en mans de la Generalitat després del que s'ha vist".