El Tribunal Suprem ha citat per a l'1 d'octubre al magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Fernando Valdés perquè declari per la investigació oberta en contra seu per un presumpte delicte de maltractament a la seva dona. El magistrat instructor, Andrés Martínez Arrieta, també ha citat en la mateixa data per declarar com a testimonis a la dona de Valdés, dos particulars, un metge del SUMMA, els membres de la Policia Local de Majadahonda que van intervenir en l'incident i a cinc guàrdies civils destinats en el municipi madrileny.

La citació va arribar dies després que Valdés sol·licités acollir-se a una baixa per motius de salut que li apartarà temporalment de les deliberacions del TC, ja que es troba ingressat en un hospital de Madrid des de fa diversos dies. Fonts de l'entorn del magistrat han indicat a Europa Press que aquest esperava rebre l'alta hospitalària per a la setmana entrant, per la qual cosa en principi no té previst sol·licitar un ajornament.

Valdés, magistrat del TC des de 2012 a proposta del PSOE, va ser arrestat el passat 11 d'agost per agents de la Guàrdia Civil al seu domicili de Majadahonda, després que uns veïns truquessin a la Guàrdia Civil després d'escoltar una forta discussió amb la seva dona a l'interior de l'habitatge.

Va estar detingut unes hores però finalment la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Majadahonda va acordar la seva posada en llibertat sense fiança després de valorar la salut i l'edat de Valdés, de 75 anys, i en el context de la pandèmia de coronavirus.

Encara que inicialment l'assumpte va recaure sobre aquest jutjat de Majadahonda, especialitzat en Violència Sobre la Dona, el magistrat és aforat davant del Suprem, de manera que la Sala Segona (del Penal) de l'alt tribunal és l'única que pot investigar-li.

"Base indiciària suficient"

El passat 15 de setembre, la Sala Segona va obrir una causa penal a Valdés en apreciar indicis de la comissió dels delictes de maltractament recollits als articles 153.1 i 153.3 del Codi Penal, mateixa posició adoptada pel jutjat de Majadahonda i la Fiscalia.

A criteri de l'esmentada Sala, les declaracions de dos testimonis i la d'un agent, malgrat les del mateix Valdés i la seva esposa, "conformen una base indiciària suficient per descartar en aquest moment qualsevol decisió diferent de la incoació de diligències" per aclarir els fets.

A més dels interrogatoris a Valdés, la seva dona i els testimonis, entre les proves a practicar pel Suprem estaria un informe pericial sobre els efectes en el magistrat de la medicació que pren per la malaltia que pateix.

El Tribunal Constitucional ja ha sortit de manera oficial en defensa del magistrat i ha apel·lat a respectar el dret fonamental a la presumpció d'innocència "mentre continuï el procediment judicial en curs".