Aquesta setmana el ple del Tribunal Constitucional té previst seguir revisant els recursos d'empara que ha presentat Oriol Junqueras contra la presó preventiva que el va mantenir 2 anys tancat sense sentència. Segons ha pogut saber el diari El Mundo, el TC debatrà aquesta setmana dos esborranys de sentència sobre el dirigent d'ERC.

Segons informen fonts jurídiques a aquest mitjà, al tribunal de garanties es debatran dos esborranys de sentència sobre el líder d'ERC. Un dels esborranys, la ponència del qual correspon al president del TC, Juan José González Rivas, sobre la presó preventiva decretada primer per l'Audiència Nacional i prorrogada pel Tribunal Suprem. L'altre esborrany, la ponència del magistrat Juan Antonio Xiol, contra la decisió de Llarena d'impedir a Junqueras assistir a la sessió constitutiva del Parlament el gener del 2018.

Segons ha pogut saber El Mundo, González Rivas desestimarà la demanda d'empara de Junqueras; ara bé, el magistrat progressista Juan Antonio Xiol proposarà estimar el recurs de Junqueras. Xiol considera que el Tribunal Suprem hauria d'haver concedit al líder d'ERC un permís extraordinari d'excarceració per anar a la sessió constitutiva del Parlament. 

El 12 de gener de 2018 es va prohibir a Junqueras anar al Parlament al·legant "el risc de reiteració delictiva" i se li va permetre delegar el seu vot en un altre diputat. La defensa de Junqueras va decidir demanar empara al TC sobre aquesta decisió al·legant que "destruïa els drets polítics d'un parlamentari i els de la ciutadania que representava".