Avui està previst que el xofer de Luis Bárcenas, que va espiar l’extresorer del PP per ordre de la cúpula del ministeri de l’Interior, declari davant del magistrat de l’Audiència Nacional que investiga els fets, l’anomenat cas Kitchen. El magistrat Manuel García-Castellón no té cap dubte que tant el llavors secretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez com els comissaris que van participar en l’operació d’espionatge eren conscients que estaven infringint la llei.

Així ho va manifestar el magistrat quan va prendre declaració com a investigat al comissari Enrique García Castaño, segons revela avui La Razón. Castaño va admetre que havia lliurat a Francisco Martínez, número dos de Jorge Fernández Díaz al ministeri, una memòria USB amb el contingut sostret de tres telèfons de Bárcenas.

Fons reservats

Per mostrar-li la informació robada  va utilitzar un ordinador adquirit amb fons reservats, amb la intenció de no utilitzar un aparell oficial del Cos Nacional de la Policia. El comissari va argumentar durant la seva declaració que ho va fer seguint els protocols de seguretat, explicació que no va convèncer el magistrat. “El que m'està dient, encara que només sigui pel coneixement que tinc de les peripècies policials i judicials, no és possible”, li va etzibar.

francisco martinez esquerra kitchen interior esquerra efe

Francisco Martínez, número dos de Fernández Díaz al ministeri de l'Interior, investigat també en el cas Kitchen / Efe

Igual que ETA

El magistrat, durant la declaració, va insistir en el fet que adquirís un ordinador específicament per a l’operació Kitchen, i el comissari ho va justificar pel fet que es tractava d’un afer de molta importància, i ho va comparar amb la negociació amb ETA. L’investigat va dir que hi va participar i van actuar de la mateixa manera. "Es fa, normalment, quan hi ha un tema que és delicat, una negociació amb ETA, ja l'hi dic jo... Una cosa delicada, que no es pot quedar en la xarxa [informàtica policial]", va dir el comissari.

Va ser aquí quan el jutge García-Castellón va saltar: “Però això no era una negociació amb ETA, perdoni'm... Em vol dir vostè què tenia això de delicat? Digui-m'ho. No ho entenc. No era delicat”. Davant d'aquesta afirmació, el comissari va donar la raó al jutge.

"Jurídicament té la raó"

Durant l’interrogatori, el magistrat va destacar que la decisió dels imputats d’utilitzar un ordinador que no era de la Policia per veure els documents robats a Bárcenas podria deure’s al fet que eren conscients que “estaven sobrepassant uns límits”, afirmació davant la qual el comissari va admetre que “jurídicament té la raó”. Davant d’aquesta resposta, l’instructor del cas Kitchen insisteix que amb l’ordinador no oficial estan ocultant la investigació, amagant-la dels canals oficials, cosa que admet el comissari. Al final de l’interrogatori, el jutge acusa el comissari de tractar d’encobrir els fets.