El jutge que investiga l'operació Kitchen, Manuel García Castellón, va esbroncar l'ex-director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional Eugenio Pino quan aquest va qualificar de "retalls del cas Bárcenas" l'operació de la policia política del Ministeri de l'Interior que s'investiga com a presumptament delictiva, i que va suposar captar Sergio Ríos, xofer de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, com a confident. "De retalls, res", va afirmar rotundament el titular del jutjat central d'instrucció número 6 durant el segon interrogatori a l'excomandament policial.

La intervenció de García Castellón es va produir quan Pino feia una mitja hora que declarava i davant de les respostes vagues que estava oferint al fiscal anticorrupció, que l'inquiria sobre si aquesta investigació a l'extresorer havia partit del cap de l'equip de la UDEF (unitat de delictes econòmics de la Policia) que investigava els denominats "papers de Bárcenas" relacionats amb una trama de corrupció en el PP. Segons Pino, la UDEF investigava una sèrie de pagaments i uns comptes a l'estranger, i no recordava si els responsables d'aquesta investigació van demanar un suport que es va traduir en la captació del xofer.

Pino: "Hem fet operacions que posarien la pell de gallina"

En la seva declaració, Pino també va assegurar que la brigada política de la policia ha fet "operacions que posarien la pell de gallina. Per la seguretat ciutadana i per l'interès d'Espanya". A més, quan Pino fa aquesta referència, està admetent davant del jutge i la Fiscalia que es van utilitzar fons reservats de la policia, fons que el comissari emmarca dins de la legalitat, i posa de manifest el descontrol sobre aquests fons.

Pino està acusat de conèixer i dirigir l'operació parapolicial per recuperar proves que impliquessin alts càrrecs del PP en l'anomenat Cas Bárcenas sobre el finançament il·legal de la formació.

"Seguir l'entorn de Bárcenas"

"La iniciativa de seguir l'entorn de Bárcenas no era de la UDEF, la iniciativa va ser del senyor Gómez Gordo" (inspector en excedència i cap de seguretat de Castella-la Manxa en època de Dolores de Cospedal) que els va explicar que a Baqueira-Beret, on Bárcenas tenia residència i amics, "hi havia gent que podia dur els diners a Suïssa", segons es pot sentir en els àudios de la seva declaració, a la qual ha tingut accés Europa Press.

El fiscal li va preguntar a Pino si Gómez Gordo li havia parlat de papers comprometedors per al PP o si li havia comentat si el secretari d'Estat, Francisco Martínez, li havia encarregat fer-se amb els discos durs de l'extresorer destruïts a la seu del PP. "Rotundament no, mai no he tingut aquesta conversa amb Gómez Gordo", va manifestar Pino, per titllar seguidament aquest assumpte de "retalls de Bárcenas".

En aquest punt, el jutge li ha recordat que Bárcenas era d'extrema importància per al Partit Popular "per alguna sentència que va sortir després", en al·lusió a la condemna del partit en la Gürtel, per la qual cosa posava en dubte que Pino parlés d'aquest assumpte com una operació més. "De retalls, res", va afirmar en aquest punt el jutge.

"El xofer va anar a la seu del PP per ordre del seu cap i va recollir una sèrie de dispositius, no és cap secret —ha afegit García Castellón—. Això és així i vostès el tenien com a confident, vull dir la Policia, per tant, les seves respostes al senyor fiscal em semblen bé, però permeti'm que tingui els meus dubtes".