Inadmesa. La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret ha inadmès la seva recusació, que va presentar l’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa, a qui acusa de formular-la en “frau de llei” i “en manifest abús de la jurisdicció”, i li fa pagar les costes, en aquest procediment relacionat amb el judici als quatre integrants de la Mesa del Parlament, encapçalada per Roger Torrent per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) el 2019.

En una resolució, comunicada aquest dijous, Alegret exposa que va ser nomenada com a instructora de la peça de recusacions plantejada pel mateix Josep Costa al president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i al  magistrat Carlos Ramos, que juntament amb Carlos Mir, havien de formar el tribunal que jutjaria la Mesa del Parlament. La sala del TSJC que analitza les recusacions, la sala 77 (en referència a l’article de la Llei Orgànica del Poder Judicial que la recull) va admetre que Barrientos s’apartés del judici per “l’aparença de falta d’imparcialitat”.  Alegret ha estat la instructora per impulsar la peça sobre la nova recusació, la de Ramos, recentment admesa a tràmit, i la magistrada -en la resolució- demana a la sala 77 que s’afanyi en la seva resposta, ja que el judici a la Mesa sobiranista, que inicialment era al juliol, es va haver d’ajornar als dies 5, 6, i 7 d’octubre.

La motivació de la magistrada

La magistrada indica que la seva feina com a instructora de la peça de recusacions ja ha finalitzat.  Hi afegeix que els motius que esgrimeix Josep Costa per apartar-la del procediment “ja s’han rebutjat en altres ocasions i no s’ha produït cap nou fet”.

Alegret va ser la magistrada instructora contra la Mesa del Parlament de Roger Torrent i va fer detenir Josep Costa, tot i que ell havia comunicat que no s’hi volia presentar a declarar com a investigat. Va estar detingut unes hores i un cop va dir-li a la magistrada que "no reconeixia la seva autoritat" i que no volia declarar, el va deixar en llibertat.  Per aquests fets, Costa ja va recusar Alegret i cap tribunal ho va admetre. La magistrada també assegura que “no té cap plet obert”, amb Costa, i que davant la manca de nous fets que puguin interferir, tanca el recurs de la seva recusació.

 Pendents de la recusació del jutge Ramos

En la resolució, la magistrada instructora informa que el jutge Carlos Ramos ja ha fet el seu informe sobre la recusació sol·licitada per Costa. El ministeri fiscal i VOX, que són acusació en la causa de la Mesa, han rebutjat que el magistrat Ramos sigui apartat del judici. Per contra, els altres processats de la Mesa (Torrent, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado) es van adherir a la recusació de la magistrada per falta d’imparcialitat.

Així doncs, ara s’espera que la sala 77 (formada per magistrats del TSJC d’altres jurisdiccions a la penal) resolguin si hi ha motius per apartar el jutge Ramos del judici de la Mesa del Parlament en el TSJC. Per ara, ja s'ha nomenat la magistrada que substituirà el jutge Barrientos en el judici.