El govern de la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest matí un nou fitxatge estrella: José Ortega Cano com a vocal del Centre d'Afers Taurins de la regió. Així ho ha confirmat el conseller de Presidència, Justícia i Interior madrileny, Enrique López, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern de la comunitat. Concretament, ha detallat que "en els dies vinents" remetrà un informe amb el currículum del torero, i també el nom d'un nou integrant d'aquest centre sobre la tauromàquia, tot i que no ha volgut revelar-ne el nom. Aquest centre dirigit per un altre torero, Miguel Abellán. 

EuropaPress 4001110 gloria camila jose ortega cano corrida toros ventas 12 octubre 2021 madridOrtega Cano amb la seva filla Gloria Camila en una corrida a Las Ventas / Europa Press 

Aquest Centre d'Afers Taurins s'encarrega de l'explotació de la plaça de toros de Las Ventas, la més gran d'Espanya i on a principis de maig se celebrarà les corridas de Sant Isidre, patró de la ciutat. A més, també tenen competències en la vigilància, la coordinació i el control dels adjudicataris. Amb tot, la seva tasca va més enllà i han de "fomentar la festa dels toros, amb especial atenció a les noves generacions de torers, incentivant la seva participació" i la promoció de la tauromàquia com a "festa del poble", segons el portal de transparència de la regió. 

Un centre polèmic 

Segons explica la Cadena Ser, aquesta entitat va ser especialment polèmica quan el passat mes de desembre el candidat del PP al Tribunal Constitucional, el no menys polèmic Enrique Arnaldo, va abandonar el centre "sense haver arribat a exercir el càrrec", tal com es podia llegir al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid. 

Miguel Abellán dirigeix el Centre d'Assumptes taurins des del mes de setembre del 2019, amb un sou anual de 75.084 euros. Tot i que dins del món de la tauromàquia és un personatge conegut, Abellán va agafar notorietat pública quan el 2019 el llavors president del PP, Pablo Casado, el va fitxar per presentar-se com a candidat al Congrés per Madrid a les eleccions del 28 d'abril. Amb tot, però, ocupava el 14è lloc de les llistes i el partit només va aconseguir 7 escons.

Ayuso, fan dels toros 

La presidenta madrilenya ha estat una defensora a ultrança de la tauromàquia des dels inicis del seu mandat. No només és la musa dels bars i dels cambrers sinó que també ho és dels toreros, a qui defensa sempre que té l'oportunitat. Aquests van voler reconèixer la seva tasca amb el Premio Especial Plaza1,  "per la seva aposta i el seu suport a la protecció, difusió, conservació i promoció de la tauromàquia, com a patrimoni immaterial de gran valor per milions d'espanyols i un dels principals trets de la regió". En rebre aquest reconeixement a la plaça de Las Ventas, com no podia ser d'altra manera, Ayuso va advertir als "enemics de la festa" que a Madrid ho tindrien difícil, perquè és una "comunitat oberta, pròspera, profundament espanyola i, per sobre de tot, lliure". 

Els toros, protagonistes 

Aquesta setmana, els toros han estat protagonistes, més enllà d'aquest fitxatge d'Ayuso. Dilluns, qui va ser vicepresidenta del govern de Pedro Sánchez, Carmen Calvo, participava en un acte sobre la tauromàquia i l'esquerra, en el que defensava que no hi ha res més modern que "anar als toros o a l'òpera". A més, també ha explicat que va recriminar al ministeri de Treball que deixés fora els toreros del llistat de sectors afectats per la crisi del coronavirus, negant-los ajudes.